Rute, dolina v Karavankah na jugu avstrijske Koroške

𝓟𝓸𝓳𝓭𝓪𝓶 𝓾 𝓡𝓾𝓽𝓮: 𝓟𝓸𝓳𝓭𝓪𝓶 𝓾 𝓡𝓾𝓽𝓮, 𝓽𝓪𝓶, č𝓲𝓻 𝓳𝓮 𝓶𝓻𝓪𝔃, č𝓲𝓻 𝓳𝓮 𝓶𝓸𝓳 š𝓸𝓬𝓮𝓳, 𝓽𝓪𝓶 𝓼𝓮𝓶 𝓹𝓪 𝓳𝓪𝔃. 𝓣𝓪𝓶 𝓭𝓸𝓿 𝓹𝓸𝓴𝓵𝓮𝓴𝓷𝓪𝓶, 𝓷𝓶𝓪𝓿 𝓹𝓸ž𝓮𝓫𝓻𝓪𝓶, 𝓭𝓪 𝓷’ 𝓫𝓸 𝓶𝓸𝓳 š𝓸𝓬𝓮𝓳 𝓵𝓪ž𝓸𝓿 𝓴𝓸𝓳 𝓼𝓪𝓶. 𝓖𝓸𝓻𝓲 𝓷𝓪 𝓱𝓻𝓲𝓫𝓾 𝓪𝓷𝓪 𝓬𝓲𝓻𝓴𝓸𝓿 𝓼𝓽𝓸𝓳𝓲, 𝓼𝓸𝓷𝓬𝓮 𝓰𝓸𝓻 𝓼𝓲𝓳𝓮, 𝓼𝓮 𝓵𝓮𝓹𝓸 𝓼𝓿𝓮𝓽𝓵𝓲. 𝓞𝓴𝓾ә𝓵𝓮 𝓽𝓮 𝓬𝓲𝓻𝓴𝓿𝓮 𝓳𝓮 𝓫𝓻𝓲𝓽𝓸𝓯 𝓼𝓴𝓸𝓹𝓪𝓷, č𝓲𝓻 𝓳𝓮 𝓶𝓸𝓳 š𝓸𝓬𝓮𝓳 𝓹𝓸𝓴𝓸𝓹𝓪𝓷.

 

 

 

Rute,

nemško Bärental, (dobeseden prevod bi se sicer glasil Medvedja dolina), je približno 7 km dolga dolina v Karavankah na jugu avstrijske Koroške. Poimenovanje po medvedih, ki tu pohajajo (priseljeni tudi iz Slovenije) pa ni prav verjetno. Rute ležijo na območju občine Bistrica v Rožu, Feistritz im Rosental. V Bistrici, na vhodu v Rute desno, je velika industrijska lokacija, na kateri so prej proizvajali baterije – ime družbe je bilo Bärenbatterie, tj. “Medvedje baterije” in marsikateri Rožan pa tudi Dravc si je tu po drugi svetovni vojni služil kruh… S prelazom Medvedjak, Bärensattel imajo Rute prehod na Kranjsko, ki pa ni bil nikoli razširjen s cesto. Pot vodi skozi ozko sotesko proti Rožu, kjer teče žuboreča Bistrica. Dolina je imela svojo šolo do povojnega obdobja, danes pa je večinoma prazna. V dnu doline je bilo včasih gostišče Stouhütte (kot se seveda v slovenskem jeziku izgovori Stol), ki ostaja tudi danes parkirišče (ob glavni poti levo) z izhodišči za številne pohode. Na vrhu doline leži slikovita alpska Celovška koča/Klagenfurter Hütte.

»Republika Rute«

Premoženje družine Jörga Haiderja, ki je bil »nepozabni« deželni vladar Koroške do svoje smrti 11. oktobra 2008, se nahaja v Rutah. Jörg Haider je tu podedoval v osemdesetih letih od sina starega strica ogromno posesti, ki jih je med nacističnim režimom od vdove judovsko-italijanskega lastnika Roiferja odkupil za zelo nizko ceno. Leta 1954 je bilo Roiferjevim potomcem izplačanih 120.000 ameriških dolarjev.

Stol/Hochstuhl

(samo “Stuhl” ni bil dovolj, Nemci so dodali še “Hoch”…) je najvišja gora v Karavankah, dostopna tu z Rut. Od parkirišča pod Stouhütte obstajajo namreč številne pohodne poti po Rutah, v vse smeri… Ker je že rahlo deževalo, sva se podala na »𝙏𝙧𝙖𝙫𝙣𝙞𝙠 𝙣𝙖𝙧𝙘𝙞𝙨«. Ja, optimisti konec jeseni v gorah iščemo narcise… Je pa to kljub jeseni lep pohod za ljubitelje narave z osupljivimi razgledi na Karavanke.

Navodila za pot (prej se dobro pripravite, saj v Rutah NI interneta in priporočam navodila v pisni obliki in/ali z zemljevidom):

Od parkirišča do (zapuščene) koče Stouhütte sledite markacijam 672/603A. Planinska pot vodi v nekaj ovinkih skozi gozd do zapuščenega posestva Schneider. Ostanemo na poti in se pod travniki narcis povzpnemo po desni strani do gozdne ceste. Tu dosežemo najvišjo točko pohoda 1200 mnv. Sledimo gozdni cesti proti vzhodu in zavijemo mimo gozdarske koče nazaj na izhodišče.

Najvišja točka:

1.200 m

Oprema

Lahka pohodna oprema, fotoaparat in/ali mobi!

Nasveti

Ogled »stare« kapele Sv. Mihaela z impresivnim panoramskim razgledom na okoliške Karavanke.

Kako do parkirišča?

Ko prihajate iz Celovca v Bistrici, za Billo zavijete levo v Rute/Bärental, sledite (slabi in deloma ozko) asfaltni cesti približno 6 km, nato pa parkirate na velikem parkirišču ob cesti levo (ki se uporablja tudi kot skladišče za drva).

Vsak koroški Slovenec pa ima v srcu naslednjo ljudsko pesem iz Roža: Pojdam u Rute 𝙋𝙧𝙞𝙨𝙡𝙪𝙝𝙣𝙞 𝙗𝙤ž𝙖𝙣𝙨𝙠𝙞, 𝙨𝙧𝙘𝙚𝙥𝙖𝙧𝙖𝙟𝙤č𝙞 𝙥𝙚𝙨𝙢𝙞 𝙯 𝘽𝙚𝙧𝙣𝙖𝙙𝙤 𝙁𝙞𝙣𝙠 𝙄𝙣𝙯𝙠𝙤:

https://youtu.be/Hb1p3rr1Tfs?si=XB_1n-Yw0ix0ySX0

mmag. Katarina Wakounig-Pajnič