Razstava Sebastijana Oblaka v Tinjah na avstrijskem Koroškem

Danes ob 19. uri bo v Mali Galeriji v Katoliškem domu prosvete v Tinjah na avstrijskem Koroškem odprtje fotografske razstave »Uršlja gora – presežni svet?« avtorja Sebastijana Oblaka.

Oblak je nedavno izdal fotomonografijo o Uršlji Gori, za katero je bilo veliko zanimanja in je že skorajda razprodana. Avtorja fotografij in fotomonografije bo predstavil dr. Janez Gorjanc, za kulturni program pa bo poskrbel Moški pevski zbor Franc Ksaver Meško.

Fotografija Sebastijana Oblaka. (Vir: Vabilo na razstavo)

Sebastijan Oblak se je rodil leta 1947 na Ravnah na Koroškem, v tedanjem Guštanju, kjer je preživel tudi otroška in učna leta. Zaposlil se je v ravenski železarni in tam tudi dočakal upokojitev. Preden se je predal strastem planinarjenja in fotografiranja, je ljubiteljsko restavriral in izdeloval nabožne križe ter kipce. Ob petdeset letnici se je odločil za gorništvo. Odtlej je njegov zvesti sopotnik fotoaparat. Nekaj zadnjih let ustvarja cikel Uršlja gora, za katerega je zbral že preko 35.000 posnetkov. Čeprav se je povzpel na Mont Blanc

in Kilimandžaro, bil v Andih, na balkanskih in skandinavskih vrhovih in rad pohajkuje tudi po domačih vršacih, mu je, tako je povedal tudi v pogovoru za časnik Večer, kot pohodniku najljubša Uršlja gora, ki jo vidi z domačega dvorišča. Na njo se je povzpel več kot 3000-krat, po različnih poteh, ob vseh časih dneva in vseh vremenskih prilikah.

Prvo samostojno razstavo je imel leta 2008 v Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika. Razstava je bila zelo dobro sprejeta, kar je bila spodbuda za nadaljnje delo. Sodeloval je na 25 samostojnih in skupinskih razstavah, med drugimi na Ravnah na Koroškem, Prevaljah, v Dravogradu, Radljah ob Dravi, Slovenj Gradcu, Črnečah in Kotljah. Svoje fotografije je prispeval za razne revije, razglednice, publikacije in glasila (Ravenski razgledi, SIJ in Metal) ter zbornik Naša gora. Za fotografije je dobil več priznanj in nagrad, medkaterimi mu je najdražje priznanje za zmagovalno fotografijo v kategoriji znamenja v okviru natečaja Biseri naše kulturne krajine v sklopu operativnega programa Slovenija-Avstrija 2007–2013.

Že na prvi razstavi se mu je porodila misel o izdaji fotomonografije Uršlje gore, in sicer zaradi pozitivnih odzivov, ki so jih napisali obiskovalci razstave v knjigo vtisov. Še posebno se ga je dotaknila misel Draga Plešivčnika na razstavi na Prevaljah, da si fotografije Uršlje gore zaslužijo ponatis v knjigi.

Sebastijan Oblak (Vir: Vabilo na razstavo)