Prva lopata letos oktobra?

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je včeraj na obisku Koroške dejal, da se bo gradnja 3. razvojne osi v Gaberkah pričela predvidoma oktobra. Vrtovcu je gradnja hitre ceste smiselna samo v primeru, da se le-ta zgradi so mednarodnega mejnega prehoda Holmec.

Včerajšnji obisk ministra za infrastrukturo Jerneja Vrtovca na Koroškem je postregel s sicer z že znano informacijo, da bi se naj gradnja 3. razvojne osi v Gaberkah pričela sredi oktobra letos. Pred tem pa bo potrebno brez zapletov izbrati še gradbenega izvajalca. To je naloga, ki jo mora dokončno izpeljati nova uprava Družbe za avtoceste Republike Slovenije (DARS), so po sestanku sporočili iz Mladinske iniciative za 3. razvojno os. »Sicer pa javnosti ni znana informacija, kdaj se bo gradnja dejansko pričela na območju koroške statistične regije. Prejšnja uprava DARS-a je za to jesen napovedovala razpis za izbor gradbenega izvajalca za odsek hitre ceste v Podgorju pri Slovenj Gradcu, minister pa s temi informacijami ni postregel,« so še sporočili iz iniciative.


Se je pa infrastrukturni minister opredelil do tega, da je 3. razvojna os smiselna samo v primeru izgradnje do mednarodnega mejnega prehoda Holmec. Znano je, da je že infrastrukturno ministrstvo Alenke Bratušek sprožilo postopke za prostorsko umeščanje odsekov Slovenj Gradec – Dravograd in Dravograd – Holmec, a je pri tem prihajalo do nemalo birokratskih ovir. »Zato bo postopek umeščanja še dolgotrajna naloga vladnih struktur, ob tem pa bo slej kot prej napočilo večno vprašanje ekonomike gradnje te prometnice. V obrambo splošnim koristim ob izgradnji 3. razvojne osi je mladinska iniciativa v preteklosti morala pripraviti veliko argumentov in z njimi prepričevati državo o nujnosti gradnje,« menijo v Mladinski iniciativi za 3. razvojno os.

V Mladinski iniciativi zadovoljni z odnosom vlade do koroške hitre ceste

»V Mladinski iniciativi za 3. razvojno os smo zadovoljni z dejstvom, da je minister 3. razvojno os označil kot enega ključnih infrastrukturnih projektov te vlade. Postopki namreč potekajo že od leta 2004, s prvo lopato, pa bo med Korošce vrnjen vsaj kanček upanja, da se bo ta nujno potrebna in v drugih razvitih državah samoumevna prometnica, res pričela graditi,« so sporočili iz iniciative. So pa dodali, da kljub pozivom k ponovnem sklicu koordinacijskega odbora kot organa nadzora gradnje, ki je bil določen v protokolu o izgradnji 3. razvojne osi leta 2017, do operativnega sestanka z ministrom še ni prišlo.

Ob napovedani prvi lopati in začetku gradnje hitre ceste na Koroško pa bo Mladinska iniciativa za 3. razvojno os kmalu razpravljala o prihodnosti same iniciative. »Od okoliščin, ki so popolnoma nasprotovale gradnji 3. razvojne osi na Koroško, smo v obdobju treh slovenskih vlad prišli do situacije, ko bi se naj po zagotovilih zadnjega infrastrukturnega ministra Vrtovca, prva lopata zasadila sredi oktobra 2020. Zato je Mladinska iniciativa za 3. razvojno os, ki deluje že šest let, na nek način dosegla svoj namen. Zato se bo v septembru sestal upravni odbor Mladinskega sveta Ravne na Koroškem ter odločil o vlogi mladinske iniciative v prihodnje,« so sporočili.