Predstavitev mladega harmonikaša Urha Štifterja

Urh Štifter prihaja iz naselja Javorje v Občini Črna na Koroškem.  Rodil se je 4.11.2000, le sedemnajst dni po njegovem rojstvu pa je družino zadela velika tragedija, saj se je smrtno ponesrečil njegov oče. 

Harmoniko igra že od šestega leta, diatonično harmoniko oziroma  “frajtonarco” pa je začel igrati pri devetih letih. Že štirinajst let je njegov mentor v glasbi in na harmoniki Robert Goličnik. Poleg harmonike obiskuje v Glasbeni šoli Goličnik tudi solo petje pri Romani Cafuta in klaviature pri Borisu Jelenku, tako da je njegov vsakdan zelo obarvan z glasbo. Pred dobrim letom je posnel tudi svoj prvi videospot za pesem Vincenzo’s. Na njegovi glasbeni poti ga spremljata očim Denis in mama Darja. 

Urh je v svoji glasbeni karieri nanizal že kar nekaj uspehov. Zelo uspešen je bil tudi na letošnjem 15.-em Mednarodnem tekmovanju za nagrado Avsenik, kjer je osvojil zlato plaketo. Kot sam pravi, je na nagrado zelo ponosen, saj gre za potrditev njegovega trdega in težkega dela. Njegova velika želja je, da bi v prihodnosti ustanovil svoj narodno-zabavni ansambel in glasbeno šolo. Glede na to, da njegova strast do glasbe z leti samo narašča, smo prepričani, da mu bo to gotovo uspelo. 

Za naš portal je o nedavno končanem tekmovanju za nagrado Avsenik povedal naslednje: “Na tekmovanju je sodelovalo več kot osemdeset harmonikašev, nekaj jih je prišlo tudi iz Avstrije, Italije, Hrvaške. Glede na starost smo bili razdeljeni v različne kategorije. Za vsako starostno skupino pa sta bili predpisani dve skladbi. Odločiti si se moral za eno izmed njiju in jo odigrati čim bližje originalu. Vse predpisane skladbe so bile iz zakladnice Avsenikove glasbe. Tekmovanje je ocenjevala strokovna komisija v sestavi Slavko Avsenik mlajši, Jože Burnik in Peter Pichler. Novost letošnjega tekmovanja je bil izbor za najlepše interpretiran malokrat slišan Avsenikov valček po lastni izbiri. Tekmovanje je potekalo v odličnem ambientu gostišča Avsenik v Begunjah na Gorenjskem, pod strogimi ukrepi NIJZ.”