Predsednik Vlade RS Janez Janša se je včeraj in danes udeležil izrednega zasedanja Evropskega sveta

Predsednik vlade Republike Slovenije Janez Janša se udeležuje izrednega zasedanja Evropskega sveta v Bruslju, kjer voditelji evropskih držav razpravljajo o situaciji in aktualnih razmerah v Ukrajini, energetiki in prehranski varnosti. Ob prihodu na srečanje je izjavil: 
“Včeraj smo dosegli dogovor o šestem paketu sankcij. Gre za paket, ki je bil zahtevnejši od prejšnjih petih, ker je tukaj del energetskega svežnja in vse države članice nismo v enakem položaju. Najtežji oreh je bil poiskati rešitev za tiste države, ki nimajo dostopa za tankerje, ki bi dostavili nafto po morju. Slovenija na srečo ta dostop ima, tako da smo bolj iskali rešitve za druge.
Kar se tiče Ukrajine, je ključna situacija v Donbasu, kjer ruska vojska napreduje. V kolikor se EU in Zahod ne želita čez en mesec pogovarjati o novih milijonih beguncev iz Ukrajine, se moramo osredotočiti na vojaško pomoč Ukrajini.
Tiste komercialne družbe, ki dobavljajo nafto Sloveniji že sedaj zagotavljajo, da te nafte ne dobavljajo iz ruskih virov, in če to drži, potem ne bi smelo biti nobenih zapletov, niti bistvenih neposrednih vplivov na samo ceno energentov. Pri vprašanju nafte gre predvsem za vprašanje cene in ne količine.
Nekatere države si želijo, da Gruzija, Moldavija, Ukrajina ostajajo v čakalnici ali pa še pred njo tako dolgo kot je le mogoče, saj si tako zagotavljajo poceni delovno silo. Sam temu nasprotujem. Evropa je bila zgrajena na drugačnih vrednotah. EU se mora vrniti k prvotnemu duhu EU. EU je bila prvotno zgrajena kot mirovni projekt, ne pa kot enotni trg.”
Po današnjem zasedanju pa je premier Janša izjavil:
“Dogovor o nadaljnji pomoči 🇺🇦Ukrajini dosežen. Enotnost 27 držav članic EU, ki smo objektivno v različnem položaju, je vedno velik izziv, ki terja veliko naporov in spretnosti.”
Foto: kabinet Vlade RS