Predsednik vlade Janez Janša: Z vrha EU odhajamo zadovoljni, dosegli smo ambiciozen dogovor

Evropski svet je danes po večdnevnih pogajanjih dosegel dogovor o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanje, skupaj vrednih 1824 milijard evrov. Dogovor prinaša obsežna dodatna sredstva za Slovenijo, ki bodo olajšala okrevanje po krizi COVID in spodbudila investicije v zeleni in digitalni prehod.

 

” Po Brexitu je Evropska unija drugačna, razmerja sil so drugačna, vzpostavljajo se nova ravnotežja in morda je tudi to dodatno prispevalo k temu, da je trajalo praktično 4 dni, da se je prišlo do dogovora,” je uvodoma v izjavi za medije dejal slovenski premier Janez Janša.

V nadaljevanju je dejal, da Slovenija pozdravlja dogovor, ki je bil dosežen, tako o večletnem finančnem okviru kot tudi o instrumentu za okrevanje. “Gre za velik dosežek,” je dejal premier in dodal, da gre tudi za svetel trenutek. “Prvič zato, ker je dejansko skupni obseg sredstev za okrevanje in razvoj v prihodnjih letih, še posebej v prvih treh letih, sedaj zadosten. Gre za robusten odgovor na koronakrizo in ta skupen obseg zagotavlja tudi nek večji optimizem pred jesenjo, ko se vsi še malo bojimo, kaj bo z nadaljevanjem tega epidemiološkega vala,” je dejal predsednik vlade in dodal: “Po drugi strani pa sta oba instrumenta dobra tudi zato, ker smo dosegli pravično razdelitev.”

“Še posebej v tem zadnjem delu se je upoštevalo naše predloge in tudi predloge drugih, ki smo jih naslavljali na Evropski svet, na vodstvo in na Komisijo v tem smislu, da se je upoštevala specifika posameznih držav, v primeru Slovenije še posebej problem naše Zahodne regije, ki ji je glede na prejšnjo finančno perspektivo grozil drastičen padec sredstev,” je poudaril predsednik vlade in izpostavil, da “smo uspeli z našim maksimalnim predlogom pri zagotovitvi dodatnih prehodnih sredstev, tako da je ta ovojnica dovolj velika, da bo ta prehod gladek,” je poudaril predsednik vlade Janez Janša.

Več preberite TUKAJ.