Pred RK Slovenj Gradcem je nadaljevanje enajste evropske rokometne sezone

Daleč na sever. Pred Slovenj Gradcem je nadaljevanje enajste evropske rokometne sezone. Žreb do belo-modrih bojevnikov ni bil prizanesljiv, saj jim je v drugem kolu pokala EHF namenil kar zmagovalca tega tekmovanja v prejšnji sezoni, norveški Naerbo IL. Istoimensko mestece na skrajnem jugu dežele fjordov, kjer domuje naš petkov nasprotnik, je približno enako veliko kot Slovenj Gradec.

 

 

Naša ekipa bo po dvaindvajsetih letih znova pristala v Stavangerju, kakšnih petdeset kilometrov severneje od Naerboja. V Stavangerju pa je Slovenj Gradec že gostoval leta 2000, ko je v gosteh in potem še doma dvakrat premagal to norveško ekipo v takratnem formatu pokala EHF. Ampak od takrat se je pri nas in tudi na Norveškem, tudi kar zadeva rokomet, marsikaj spremenilo. Nas šestnajst let ni bilo v evropskih tekmovanjih EHF, naši petkovi tekmeci pa so tudi bolj sveži v Evropi. Skupna točka predzadnje in letošnje sezone Slovenj Gradca v Evropi je naš trener Ivan Vajdl. Leta 1996 je bil coach, ko nas je, tudi iz pokala EHF, izločil močni Kobenhaven, zraven pa bo tudi letos, ko bomo znova prekrižali meče s Skandinavci.

Naerbo je za Slovenj Gradec neznanka, tako kot smo za njih najbrž tudi mi. A ker je tehnika zelo napredovala, smo eni in drugi minule dni kar nekajkrat gledali posnetke ali izseke naših zadnjih tekem. Naši posnetki na spletni strani RZS so prosto dostopni, norveški pa so zaklenjeni in je dostop do njih treba plačati. Razen tega jih je od drugod skoraj nemogoče odpreti. Ampak nekako nam je uspelo spoznati ekipo Naerboja. V letošnjem prvenstvu jim ne gre najboljše, saj so v petih jesenskih kolih zmagali le enkrat in so trenutno na desetem mestu dvanajstčlanske lige. Zadnjo tekmo so v gosteh izgubili proti renomiranemu Kristiansandu s 27 : 24, pred tem pa so v nacionalnem pokalu v gosteh zmagali proti Haslumu.

Vajdl je oprezen. Kakšna bo petkova tekma na Norveškem? Naš trener Ivan Vajdl je oprezen, saj je Naerbo v prejšnji sezoni zmagal v pokalu EHF. »Imajo odlično ekipo, predvsem izstopa njihova zunanja linija z izrazitimi strelci. V letošnjem državnem prvenstvu jim sicer ne gre najboljše, a evropske tekme so nekaj čisto drugega. Iz tekme v tekmo jim gre boljše, pred dnevi so v pokalu v gosteh premagali Haslum. Naša igra v obrambi bo morala biti na visoki ravni, da bomo ustavili njihove glavne strelce. Paziti bo treba na njihovega zelo gibljivega in iznajdljivega pivota. V napadu bomo morali biti zelo pazljivi, da bo napak čim manj. Njihova obramba je zelo gibljiva, znajo prestreči veliko napadov in so uspešni v protinapadih. Njihova osnovna postavitev v obrambi je šest- nič, znajo pa zaigrati tudi zelo globoko z obrambo tri – tri, štiri-dva ali pet ena. V prvenstvu so doslej imeli v glavnem težje nasprotnike, zato po rezultatih ne gre soditi naših petkovih nasprotnikov«, je rekel Ivan Vajdl.

Zadnje tekme s Skandinavci, z danskim Kobenhavnom, se kajpak tudi še zelo spomni. Trener Dancev bil slavni Magnus Andersson, zanje je igral islandski reprezentant Atlasson, v vratih je bil norveški reprezentant Egge itd. »Vesel sem, da smo v lanski sezoni dosegli Evropo, zdaj so v drugem kolu pokala EHF. Tega so zelo veseli tudi igralci, zagotovo pa vsa rokometa javnost v Slovenj Gradcu« je rekel Vajdl.

Levc bo (najbrž) igral. Kar nekaj tekem slovenskega prvenstva je v naši ekipi manjkal levi zunanji in pomemben strelec Vid Levc. V Naerboju bo skoraj gotovo pomagal ekipi. Levc je lep čas treniral po prilagojenem programu, klubski zdravstvenik Krautberger je prepričan, da bo Vid zmogel nastop na Norveškem. »Treniral sem, kolikor sem mogel, vadbo mi je doziral tudi fizioterapevt Krautberger. Upam, da bo šlo«, je rekel Vid, ki ga je ekipa, skupaj s kolegom Šolom, prejšnje tekme kar pogrešala. Kako bo z Noerbejem, vprašam slovenjgraškega reprezentanta. »V torek smo imeli video analizo, v kateri smo vsaj približno spoznali petkove tekmece. Zagotovo gre za enega težjih nasprotnikov iz nabora klubov, ki letos tekmujejo v pokalu EHF. Končno, v lanski sezoni so ta pokal osvojili in to je treba ceniti. Zagotovo si želijo ta uspeh ponoviti, mi pa tudi imamo svoje cilje, če ne drugega, priti čim dlje v tem tekmovanju. Norvežani igrajo hiter in atraktiven rokomet, z veliko podajami za hrbtom. Ampak mi se jih ne bomo ustrašili«, je optimistično rekel Levc.

V petek zvečer bo veliko odvisno tudi od naših vratarjev, Gašperja Dobaja in Alena Husejnovića. Dobaja najprej vprašam, če ga je strah četrtkovega poleta na sever. Fant se nasmeji in pove, da je bil že velikokrat v zraku, strah pred poletom torej odpade. Kaj pa strah pred tekmo? Malo pomisli, pa odvrne, da njega srečanja z Norvežani ni strah. »Dobro treniramo, mislim, da moramo le pokazati našo igro. Če bomo pustili srce na terenu, če bomo dihali kot eno, se nam ni treba ničesar bati«, je optimističen Dobaj, ki je zaradi odličnih obramb na tekmi s Slovanom bil proglašen za igralca šestega kola Lige NLB. Zadnji čas ste v odlični formi, ga spomnim. »Ja, planiram, da bi tako bilo še kar nekaj časa. Dobro se počutim«, je bil optimističen Dobaj. Gledalci njegovo dobro formo pripisujejo tudi trenerju vratarjev, slovenskemu internacionalcu Gorazdu Škofu, pa tudi dejstvu, da je naš vratar tudi lažji za kar nekaj kilogramov. Verjamemo, da bo vrhunsko formo kmalu ujel tudi Husejnović, ki je na letošnjem finalu pokala v Slovenj Gradcu, še kot vratar Dobove, bil proglašen za najboljšega vratarja. Skandinavski rokomet? »Hiter, močen. Definitivno so fizično odlično pripravljeni, treba bo veliko teči in biti pripravljen na njihove protinapade. Vse napake nasprotnika hitro kaznujejo. Če zajezimo njihove kontre in pol kontre, smo zelo blizu uspehu. Ne smemo se jih ustrašiti, mislim, da v gosteh lahko iztržimo dober rezultat«, je bil mnenja Dobaj.

Na Dunaju spet slišali za Slovenj Gradec. Predsednik, nekoč je bil tudi sekretar EHF, Michael Wiederer, je letos po kar nekaj letih znova slišal za Slovenj Gradec. Ko je RZS letos prijavila Slovenj Gradec za sodelovanje v pokalu EHF, se je menda spomnil Slovenj Gradca, ne pa Nove opreme, Preventa pa ja. Nekateri naši klubski delavci se ga dobro spomnijo, saj so pred dvajsetimi in več leti tudi odšli na kakšno žrebanje na Dunaj. Treba je reči, da je 66-letni dobrodušni, a strog in zahteven Dunajčan, nekoč tudi sam aktiven rokometaš, lepo razvil evropsko rokometno zvezo, ki je pred več kot tridesetimi leti v Evropi nadomestila IHF. Nekateri so bili nad Dunajem najprej skeptični, gospod Wiederer pa je vse dvome demantiral. Tudi mi lahko že ta petek in prihodnjo soboto demantiramo vse, ki dvomijo v RK Slovenj Gradec. Mi smo kot gospod Wiederer.

Ivan Praprotnik