Poslanska skupina SDS zahteva sklic nujne seje Odbora za izobraževanje

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke zahteva sklic nujne seje Odbora za izobraževanje, znanost in mladino z obravnavo naslednje točke: »Zakaj zasebni vrtci motijo Vlado Republike Slovenije?«

 

Po zadnjih dostopnih podatkih, to je na dan 9. januarja 2024, je v slovenske vrtce vključenih 97.645 otrok, od tega je v zasebnih vrtcih 5.088 oziroma 5,8 odstotka otrok. Poslanska skupina SDS kot predlagatelj nujne seje matičnega odbora je prepričana, da je v interesu vsake razvite države, da je kar najvišje število otrok vključenih v eno izmed oblik predšolskega varstva. Stroka opozarja, da je vrtec izjemnega pomena za otrokov razvoj in njegovo osamosvajanje. 

Na Ministrstvu za vzgojo in izobraževanje so za portal N1 potrdili, da so ustanovili delovno skupino, ki se ukvarja s spremembami Zakona o vrtcih. Medtem ko se na ministrstvu sprašujejo o smotrnosti financiranja zasebnih vrtcev, če v javnih ostajajo prosta mesta, pa iniciativa staršev izpostavlja, da bi spremembe financiranja pomenile zaprtje zasebnih vrtcev.

Iniciativa staršev otrok v zasebnih vrtcih je na svoji spletni strani zapisala: »Načrtovane diskriminatorne zakonske spremembe, ki se nanašajo predvsem na 34. člen Zakona o vrtcih, in posegajo v sofinanciranje obiskovanja otrok v zasebnih vrtcih, pomenijo nepravično in nedopustno odvzemanje pravice našim otrokom do obiskovanja zasebnih vrtcev. Naši otroci morajo imeti glede možnosti predšolske vzgoje enake pravice in vsaka diskriminatorna obravnava je neustavna in nedopustna.” 

Na 45. strani koalicijske pogodbe lahko najdemo naslednjo zavezo: »Spodbujali bomo večje vključevanje otrok v nižje starostne skupine vrtcev. Preučili bomo možnost državnega financiranja zadnjega leta vrtca. Hkrati bomo preučili možnosti brezplačnega vrtca za vse.« Poslanska skupina SDS ugotavlja, da Vlada Republike Slovenije od začetka mandata do danes ni storila ničesar za realizacijo navedene zaveze, z namero po ukinitvi zasebnih vrtcev pa gre očitno tudi povsem v drugo smer.