Odprtje razstave Viktorja Popovića: Brez naslova

V petek, 29. septembra 2023, vas iz Koroške galerije likovnih Umetnosti vabijo v Galerijo Ravne na odprtje razstave splitskega umetnika Viktorja Popovića Brez naslova (Arhiv Železarna Ravne). Prireditev se bo pričela ob 19.uri.

 

Fotografije iz arhiva Koroškega pokrajinskega muzeja, ki skozi zgodovino dokumentirajo ljudi in delovne procese v nekdanji Železarni Ravne, je Viktor Popović uporabil kot predloge za izdelavo grafičnih odtisov. Barvo, s katero je odtisnil sitotiske, je naredil iz prahu, ki ga je našel na lokaciji proizvodnje jekla SIJ Metala Ravne. Ti monokromni odtisi so zaradi značaja materiala in procesa izdelave zelo svetli, podobe na njih komaj razberemo. Delujejo kot zbledele fotografije in opisujejo spufan spomin na nekdanje herojske čase. Prikazujejo dinamiko odnosa med družbeno-zgodovinskim prostorom Raven in vsebino iz železarne, ki dela napolnjuje in jim daje poseben simboličen pomen.

Raziskovalni proces Viktorja Popovića je pri postavitvi v Galeriji Ravne kulminiral v šestih monumentalnih podobah, ki dokumentirajo delovne procese in delavce, katerih življenja so ostala zaznamovana od vsakodnevnega dela v obratih nekdanje Železarne Ravne. Njihova ravnodušnost do veličastnega procesa neprestane transformacije jekla v znane in tehnično dovršene oblike presega pomen rezultatov njihovega dela v tem Koroškem okolju. Pokrajina je seveda zaradi velikih dimenzij proizvodnje dolga leta trpela in posledice so vidne na vsakem koraku. A vendar je proces dela neizbrisno zaznamoval okolje, družbo in arhitekturo.

Viktor Popović v svojem delu raziskuje, analizira in z uprizoritvijo posledic gledalcu na zelo subtilen način pred oči polaga vzroke za stanje duha in okolja v izbranem kontekstu. Osrednji aspekt njegovega dela v zadnjih letih je raziskava modernistične arhitekture Splita. V šestdesetih letih prejšnjega stoletja je Split doživel hiter gospodarski in posledično tudi urbanistični razvoj, kar je pomenilo hitro in ne vedno premišljeno gradnjo betonskih naselij in okolišev. Tudi Ravne so, podobno kot Split, a seveda v manjši meri, v približno enakem času doživele nesluten gospodarski in urbanistični razvoj, o čemer pričata zaključeni naselji Čečovje in Javornik. Ta razvoj je seveda temeljil na gospodarski uspešnosti Železarne Ravne.

Viktor Popović (1972) je leta 1996 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Zagrebu. Od leta 1997 poučuje na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Splitu. Živi in dela v Splitu.

Razstavo so pripravili v sodelovanju s Koroškim pokrajinskim muzejem in SIJ Metal Ravne.