ponedeljek, 24 junija, 2024
Domov Dogodki Odprtje razstave Aphra Tesla

Odprtje razstave Aphra Tesla

V petek, 24. februarja 2023, ob 18. uri, v Galeriji Ravne odpirajo prvo letošnjo razstavo. Aphra Tesla se bo predstavila z intermedijsko zvočno prostorsko instalacijo Operacijski sistem: transverzala si.zif. Sodelujoči: STEFAN DOEPNER, Svetlana Dramlić in Ramaida Osim-Yugovicheva

 

Prostorsko zvočno instalacijo Operacijski sistem: transverzala si.zif sestavljajo rokopisi, posmrtne maske, videi, monitorji, na katerih je predvajana vedno enaka fotografija, in čajna mizica z dvema stoloma. Na njej sta vrteča se robotizirana zvočnika, prek katerih slišimo ponavljajoč se spoj dveh psalmov. Aphra Tesla je osem ženitnih oglasov iz ruskega časopisa Kmečka novost iz leta 1990 prepesnila v nemščino (jezik svojih babic), nato kompozicije zapela in uglasbila s harmonijem. Poimenovala jih je Tod mit Vorteil – Psalmi.

Operacijski sistem: transverzala si.zif je vizualno izpraznjeno filozofsko delo. S skromnimi komunikacijskimi sredstvi kompleksno izklesana osebna izpoved daje vtis gledališkega prostora s predstavo brez začetka in konca. Glavna protagonista postavitve sta robotska zvočnika inženirja in umetnika Stefana Doepnerja, ki uprizarjata princip medčloveškega odnosa znotraj in onkraj življenja. Do tja nas popelje šest zrcalno postavljenih monitorjev, katerih funkcija je osvetljevanje zatemnjenega prostora in časa. Na ekranih vidimo enak motiv: fotografija lesenega Kristusa, za katerega se zdi, kot da lebdi na modri svili. Od okončin mu je ostala le še leva noga.

Prostorsko instalacijo, imenovano tudi transverzala, katere skupni imenovalec so Psalmi/ Tod mit Vorteil, je Aphra Tesla kot Operacijski sistem razstavila že na štirih prizoriščih v Narvi in Mariboru. Postavitev v Galeriji Ravne obsega vse doslej ločene komponente in tako predstavlja vrhunec dosedanjih permutacij te teme.

Aphra Tesla je intermedijska umetnica, glasbenica, aktivistka in pesnica. Od leta 2016 deluje v interdisciplinarnem laboratoriju Ambasada Svetlane Makarovič, ki ima sedež v GT22 v Mariboru. Je prva slovenska še živeča umetnica, po katere podobi so naredili skulpturo nagrade za intermedijske dosežke beli aphroid.