“Naše pesmi bodo živele naprej. Slovenska pesem je večna, tudi naša.”

Ta teden je vse ljubitelje Kvinteta bratov Smrtnik presenetila vest, da bo kvintet prenehal z javnim nastopanjem. Vsekakor odločitev, ki je razočarala vse ljubitelje njihove glasbe in njihovega petja. Skupina je v 38. letih delovanja pustila velik pečat tako v Avstriji kot v Sloveniji in tudi širše. Za njo bo ostala globoka praznina v kulturnem delovanju koroških Slovencev, saj je bil Kvintet bratov Smrtnik eden najbolj razpoznavnih znakov le te. Z magistrom Vladimirjem Smrtnikom smo se pogovarjali o razlogih prenehanja delovanja ter o celotni karieri Kvinteta bratov Smrtnik.

 

E-Koroška: Ta teden nas je presenetila vest, da bo Kvintet bratov Smrtnik prenehal z javnim nastopanjem. Kakšni so razlogi za tako odločitev?
Smrtnik: Informacija drži. Lahko pa verjamete, da tak korak nikoli ni enostaven niti prijeten. Je pa tako, da je krepost morda tudi v tem, da najdeš pravi trenutek za slovo. Pravijo, da je treba oditi, ko je najlepše. Tudi mi smo nekako tako razmišljali, ko smo se odločali in smo zato želeli sestopiti z odrov še v času, ko nas naša publika še zelo rada posluša, ko smo nekako še v dobri kondiciji in ne pa potem, ko te morda kaka druga okoliščina prisili, da moraš končati pevsko delovanje.

E-Koroška: Ste se o tem dolgo odločali, razmišljali?
Smrtnik: Da, o tem razmišljamo že vse od začetka pandemije. Takrat ko ni bilo vaj niti nastopov je seveda bilo dovolj časa razmišljati tudi o tem, kako pa bo šlo po pandemiji naprej. Se bo še dalo motivirati pevce za zelo časovno intenzivno pevsko delovanje? Bo še dovolj zagona, da se lotimo česa novega, novih pesmi, novih projektov? Veste, mi smo v 38 letih kot preprosta družinska pevska zasedba res mnogo doživeli, na področju na katerem smo delovali tudi res veliko dosegli in precej sveta videli. Težko je najti po vsem tem spet motiv za kvalitetno nadaljevanje. Zato se nam je zdel trenutek pravi in smo
sprejeli skupno to odločitev.

E-Koroška: Ljubitelji vašega petja so ob odločitvi presenečeni, razočarani. Kaj jim sporočate?
Smrtnik: Naše pesmi bodo živele naprej. Slovenska pesem je večna, tudi naša. Ne pozabite, da smo posneli 6 zgoščenk in dve DVD-plošči. Po kanalu youtube se nas lahko gleda ter posluša tudi v prihodnje. To pa v kvalitetnih izvedbah pesmi in tudi iz vseh časovnih obdobji našega delovanja. Mnoge skupine, ki morda delujejo še dlje kot smo mi, so v dobi delovanja neštetokrat menjale zasedbe. Skoraj pa ni ansambla ali pevske skupine, ki bi v povsem enaki postavi delovala 38 let. Prosim zato za razumevanje, da po tolikih prevoženih kilometrih in tudi veliki časovni obremenitvi pač enkrat pride čas za slovo.

E-Koroška: Za vami je 38 let nastopanja. Kako bi v kratkem strnili vsa ta leta?
Smrtnik: Bila so lepa in za nas nepozabna leta. Spoznali smo mnogo krasnih ljudi, odlične pevske kolege, nastala so prijateljstva, ki jih ne bo konec. Ponesli smo našo slovensko pesem, najbrž širše in intenzivnejše kot katerakoli druga pevska zasedba tudi med nemško govorečo publiko in smo uspeli omehčati mnogo src prav za slovensko pesem in besedo. Mislim, da smo lahko mnogo doprinesli k boljšemu sožitju med narodnima skupnostima na Koroškem, pa tudi k poglabljanju vezi med Slovenci doma in po svetu.

E-Koroška: Nastopali ste v sedmih državah, kakšni so vaši spomini?
Smrtnik: Posebej lepi so spomini na Argentino. Tam živijo in delujejo slovenski rojaki, ki čutijo slovenstvo v srcu bistveno bolj globoko kot marsikdo v matični domovini. To so ljudje, katerih predniki so morali zapustiti domovino, ker naj bi bili „narodni izdajalci“. V resnici pa so narodnjaki, da jim ni para in njihova ljubezen do slovenske pesmi in besede nas je ganila ter se nas dotaknila na poseben način. Ali tudi naša turneja po Armeniji. Tam nas je spremljal med drugimi tudi sedanji krški škof Jože Marketz. Videli smo zanimivo državo in spoznali narod, ki je vedno spet na prepihu zgodovine. Pa seveda tudi naši nastopi po Avstriji, kjer smo vsakič bili deležni izjemnega sprejema in so povsod zelo dobrohotno sprejeli naše slovenske pesmi in tudi naše tolmačenje narodnopolitične situacije na Koroškem.

E-Koroška: Nekajkrat ste nastopili tudi na slovenski državni televiziji. Bi kateri nastop posebej omenili?
Smrtnik: Res je, nastopali smo zelo pogosto na raznih programih slovenske televizije. Težko je tu izpostaviti kak nastop, pa vendar menim, da je bilo naše sodelovanje na državni proslavi ob 30-letnici slovenske države na Kongresnem trgu v Ljubljani nekaj posebnega, saj smo se samostojnosti Slovenije leta 1991 kot zamejski Slovenci veseli najbrž vsaj tako kot tudi rojaki v državi sami.

E-Koroška: Vaš kvintet je unikaten, sestavljate ga bratje in en bratranec? Bi nam opisali Kvintet, družino Smrtnik?
Smrtnik: Vedno je težko opisovati samega sebe ali skupino v kateri sodeluješ. Lahko pa povem, da je v naši družini bila pesem vedno doma. Pele so npr. tik po drugi svetovni vojni že naše tete v dekliškem sekstetu. Od leta 1985 naprej pa smo to tradicijo nadaljevali mi. Zelo uspešno pa so nastopala zadnja leta, na več koncertih tudi skupno z nami, „Dekleta Smrtnik“, ki bodo- to seveda zelo upamo-, nadaljevale družinsko tradicijo tudi v naslednjih desetletjih. Sicer pa ima družinski sestav eno veliko prednost, zaradi sličnosti glasov, zaradi enake izgovorjave in fonetike, taki sestavi zvenijo posebno in imajo tudi en poseben čar. To smo smeli doživljati domala povsod, kjer smo nastopili, ljudje so nas res z velikim navdušenjem sprejeli in spremljali.

E-Koroška: Boste bratje Smrtnik pogrešali nastope, petje, druženje po nastopih?
Smrtnik: Ne upam tu govoriti za ostale. Jaz vsekakor bom pogrešal nastope, ker sem kar užival ob petju, pa tudi ob tem, da sem lahko nosil glavno breme organizacijskega in koordinacijskega dela Kvinteta. Najbrž bo sedaj malo manj telefoniranja in pisanja mailov ter seveda tudi ne bo več treba oblikovati sporedov za nastope. Manjkalo mi bo pa vsekakor to, da sem lahko vedno spet v imenu Kvinteta povezoval kak koncert, ker, to se ve, kot pravnik dokaj rad govorim (smeh).

E-Koroška: Razmišljate, da bi morda priredili poslovilni nastop, mogoče turnejo?
Smrtnik: To željo sem v zadnjih dneh slišal mislim da 100 krat. Razumem naše ljubitelje petja, da si seveda česa takega res želijo. Pa vendar je glede tega večina v Kvintetu bila za bolj skromno in tiho slovo od odrov, brez posebnih ovacij. Kar smo delali in naredili smo delali radi za narodov blagor in za ohranitev pesmi ter besede. Če nam je kaj uspelo in če bo od tega tudi kaj ostalo, nas to seveda veseli. Vemo pa, da zasije luč uspeha nenadoma in hitro, da pa je po navadi zelo hitra tudi senca pozabe. V našem primeru pa lahko zagotovim, da mi pevci Kvinteta številnih lepih nastopov, ali dogodkov ob nastopih, mnogih pevskih prijateljstev ter tudi ljudi, ki so nas zelo tesno spremljali nikoli ne bomo pozabili. Morda pa se bo kak pevec v prihodnje pojavil v kakem drugem pevskem sestavu, tega seveda ne želim izključiti. Pa tudi s tega mesta HVALA VAM, dragi ljubitelji naših pesmi za
dolgoletno zvestobo in podporo!