Največji slovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa že prihodnji teden

Največji vseslovenski sejem izobraževanja in poklicev Informativa bo 20. in 21. januarja 2023 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani že štirinajstič na enem mestu predstavil celovito paleto izobraževanj – od srednješolskih vse do dodiplomskih in podiplomskih programov, številne poklice, informacije o štipendijah,  ponujal pa bo tudi več kot 120 delovnih mest v okviru projekta Moja prva zaposlitev. 

 

VELIKI PREDINFORMATIVNI DAN ZA MLADE
Natanko en mesec pred uradnimi informativnimi dnevi, ki bodo po vsej Sloveniji potekali 17. in 18. februarja, bodo mladi na 14. Informativi izobraževalne programe lahko spoznavali na enem mestu. Hkrati bodo lahko pridobili tudi različne, s poklici in izobraževanjem povezane, informacije. Informativa je edinstven (pred)informativni dan za učence, dijake in študente, da spoznajo, katere šole oz. fakultete jim ponujajo katere programe, jih med seboj primerjajo in se odločijo, katero izmed njih bodo obiskali na informativni dan ter kam bodo nato oddali prijavnico za vpis. V letošnjem letu se predstavlja tudi 17 programov iz tujine, natančneje iz Avstrije, Hrvaške in Švice.

MOJA PRVA ZAPOSLITEV – VEČ KOT 120 DELOVNIH MEST
V letošnjem letu bo na Informativi že šestič potekal projekt zaposlovanja mladih Moja prva zaposlitev. Mladi bodo na prizorišču v dvorani C (steklena dvorana) lahko stopili v neposreden stik z delodajalci, ki nudijo več kot 120 zaposlitev, štipendije, praktična usposabljanja, projektno in študentsko delo ter prvo zaposlitev.

Zaposlitve bodo ponujali: ADRIA TEHNIKA (vodilno podjetje v Evropi s področja letalstva, iščejo mehanike, delavniške tehnike in inženirje); AKUSTIKA GROUP (podjetje z več dejavnostmi od mobilne telefonije do nepremičnin, iščejo različne profile); SEKCIJA STROKOVNIH IN REGISTRACIJSKIH ORGANIZACIJ MOTORNIH IN PRIKLOPNIH VOZIL V RS (predstavili bodo poklic kontrolorja/kontrolorke tehničnih pregledov); DELOITTE (iščejo svetovalce, revizorje, davčne in pravne svetovalce); DS SMITH (papirna industrija, iščejo operaterje v proizvodnji, viličariste, finančne analitike, izmenovodje); EUROSENDER (digitalna platforma za logistične rešitve, iščejo kadre vseh vrst); HISENSE EUROPE (tehnološke rešitve, iščejo kadre s področja nabave, IT, vzdrževanja, gostinstva, razvoja in tehnologije ipd.); IKEA SLOVENIJA (globalna znamka za opremo doma, iščejo vse vrste kadrov); IN2 GROUP (digitalna zavarovalniška platforma, iščejo razvijalce CRM in drugih aplikacij); ISKRAEMECO (učinkovita raba energije, iščejo specialiste za podporo, programerje, testne in validacijske inženirje); JAVNI ŠTIPENDIJSKI, RAZVOJNI, INVALIDSKI IN PREŽIVNINSKI SKLAD REPUBLIKE SLOVENIJE (Zoisova štipendija, štipendije za deficitarne poklice, Ad futura štipendije za tujino); JEZIKOVNO MESTO (poučevanje 28 jezikov, predstavitev metod); LTH CASTINGS (razvoj in izdelava visoko kompleksnih komponent iz aluminija in izdelava orodij, iščejo konstruktorje, tehnologe robotike, vzdrževalce, orodjarje); MARMOR HOTAVLJEMC DONALD’S (največje gostinsko podjetje v Sloveniji, sinonim za hitro prehrano, zaposlujejo delavce, trenerje, hostese, vodje izmene, asistente vodij, vodje restavracij, poslovne svetovalce); MINISTRSTVO ZA OBRAMBO RS (Slovenska vojska); NOVARTIS (vodilni ponudnik zdravil v Sloveniji); PARK ŠKOCJANSKE JAME (iščejo vodnike v zavarovanem območju); STATISTIČNI URAD RS (iščejo svetovalce, programerje, splošne metodologe, telefonske anketarje); TRELLEBORG (ponudnik rešitev in izdelkov iz polimernih materialov, iščejo vse vrste kadrov); UNIVERZITETNI KLINIČNI CENTER LJUBLJANA (iščejo zdravnike, medicinske sestre, radiologe, kuharje, podporno osebje …).

Agencije in zavodi, ki bodo predstavili različna delovna mesta, pri katerih posredujejo pri iskanju pa bodo: MANPOWERTRUMMER KADROVSKA AGENCIJAZAVOD RS ZA ZAPOSLOVANJE in E-ŠTUDENTSKI SERVIS.

IZOBRAŽEVALNI PROGRAM
Tudi na letošnji Informativi ne bo manjkal pester, predvsem pa bogat spremljevalni program, ki bo mladim nudil informacije o nadaljnjem izobraževanju. V okviru izobraževalnega programa se bo tako s svojim interaktivnim programom  predstavila Univerza v Ljubljani, kjer boste obiskovalci našli veliko koristnih informacij o izračunu točk za prijavo na študij, o prijavi s posebnih statusom in o alternativnih študijskih programih, v kolikor nismo sprejeti na želenega. Ponujali bodo tudi osebna svetovanja za dijake, starše in kandidate iz tujine, predvsem pa bodo odgovorili na vprašanje, kako izbrati pravi študij s pomočjo Hollandovega vprašalnika interesov.

Univerza v Novi Gorici  bo pripravila okroglo mizo z naslovom Mikroplastika vse okoli nas, so what?! Za zamuditi pa ne bodo niti predstavitve Centra vojaških šol Slovenske vojske (Vojaški modul na visokošolskih študijih in možnosti štipendiranja za delo v Slovenski vojski); Univerze v Mariboru (Kako izpolniti prijavo za vpis, da pridem na svoj želen študijski program?), Ljubljanske mreže info točk (Poišči svoj izziv in najdi priložnost zase!); Movita (Destinacija prostovoljstvo: priprava na vzlet – delavnica za ozaveščanje o prostovoljstvu); Inštituta Kratos Ljubljana (Kako se lahko učim hitreje in si zapomnim več?).

14. Informativa bo potekala 20. in 21. januarja 2023 od 9. do 18. ure. Vstop bo za vse obiskovalce, ki jih je vsako leto okoli 25.000, brezplačen. Več na www.informativa.si.