Nadnacionalni dogodek Dan za lahko branje 2024

Slovenj Gradec – Zavod RISA, Center za splošno, funkcionalno in kulturno opismenjevanje, Mestna občina Slovenj Gradec in Tretja osnovna šola Slovenj Gradec prirejajo vsakoletni dogodek nadnacionalnega pomena, s katerim obeležujejo mednarodni dan lahkega branja. Dan za lahko branje 2024 se bo odvil v sredo, 29. maja, na Tretji osnovni šoli Slovenj Gradec od 9.00 do 14.30.
Osrednja tema dogodka bo lahko branje in založništvo, ki ji bo posvečena okrogla miza s strokovnjaki, poznavalci in osebami, povezanimi s področjem. Namen okrogle mize je med drugim spodbuditi tako založnike kot avtorje, da bo na knjižnih policah vse več lahkega branja. Primer dobre prakse je Švedska, kar izpostavlja tudi Aksinja Kermauner: »Na Švedskem v lahkem branju pišejo njihovi uveljavljeni pisatelji. Zelo so ponosni na to. Upam, da bodo tudi slovenski književniki čim prej sledili temu zgledu.”
Na okrogli mizi, ki jo bo moderiral Aleksander Vališer, bodo sodelovali:
– Laura Mendez Edkvist, urednica, ki ima dolgoletne izkušnje z izdajanjem knjig v lahkem branju na Švedskem;
– Ulla Bohman, strokovnjakinja na področju medkulturne in dostopne komunikacije;
– Alenka Kepic Mohar, glavna urednica Mladinske knjige;
– Drago Brumen, vodja razvoja pri Zavodu RISA;
– Nika Vizjak Puškar, učiteljica slovenščine na Centru za sluh in govor Maribor, ustvarjalka lahkega branja;
– Aksinja Kermauner, profesorica, tiflopedagoginja, pesnica, pisateljica, avtorica romanov v lahkem branju, ambasadorka lahkega branja;
– Karmen Sadar, prostovoljka Zavoda RISA pri časopisu 20 MINUT.
V dopoldanskem času se bodo odvile še tri delavnice. Ana Linasi, Anja GaberšekJanja Gašper in Mateja Meh bodo predstavile prvo stopnjo lahkega branja;  Maruša Pajenk bo izvedla likovno delavnico na temo pesniškega natečaja v lahkem branju; Peter Gaber pa bo pokazal, kako se riše lahko branje.
Ob 12.00 bo uradni del s predstavitvijo risje himne, ki jo bodo zapeli Dunja Vrhovnik in učenci Tretje osnovne šole Slovenj Gradec, podelitvijo nagrad zmagovalcem pesniškega natečaja in razglasitvijo novih ambasadork in ambasadorjev lahkega branja.
Prijave na delavnice in dogodek so zaradi prostorskih omejitev obvezne.
Prijave in dodatne informacije:
Alenka Miler Gorenšek
Telefon: 069 870 750