Na Prevaljah odprtje razstave ‘Umetniki za Karitas’

Kulturno društvo Mohorjan, Župnija Prevalje in Občina Prevalje vas vabijo na odprtje razstave, ki bo v petek, 4.8. 2023 ob 18. uri v Grošljevi galeriji na Prevaljah. O razstavi bo spregovorila umetnostna zgodovinarka in kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Razstavo bo blagoslovil župnik Franc Brglez. Razstavljena bodo dela udeležencev 28. likovne kolonije Umetniki za Karitas ter drugih darovalcev. Geslo kolonije in prodajnih razstav 2022/2023: »SKUPAJ V ISTEM ČOLNU«

 

 

 

“Lepo pozdravljeni ljubitelji lepega in dobrega.

Že 28 let govorim, da je v kontekstu gibanja Umetniki za karitas, zapisana beseda »karitas« z malo začetnico, saj umetniki ne ustvarjajo za organizacijo, marveč iz ljubezni do bližnjega, kar ta besedica v naši veri tudi pomeni (Deus caritas est – Bog je ljubezen). Sodelavci Karitas smo samo posredniki med umetniki in pomoči potrebnimi, zato hvala lepa vsem, ki v tem projektu sodelujete s svojim talentom, pridnimi rokami, nesebičnim srcem in darom za umetnine. Skozi vse leto se prepletata umetnost in dobrodelnost, tako v koloniji na Sinjem vrhu, kot s potovanjem razstav, ob pomoči ljudi, ki z veseljem darujejo svoje moči in znanje. Letošnje geslo »Skupaj v istem čolnu« je dovolj zgovorno v kolikor prisedemo v ta čoln in držimo skupaj tudi takrat, ko je morje razburkano. Na palubi našega čolna je umetnost, dobrodelnost, pa tudi stiske družin, otrok, osamljenih, revnih, bolnih, invalidov, ostarelih, kot tudi ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svoj dom. Dovolj močno sporočilo, saj bomo le na ta način tudi mi soustvarjalci boljšega in lepšega sveta. Bog lonaj in hvala lepa; naj mirno pluje naša skupna barka.”

Jožica Ličen, voditeljica projekta Umetniki za karitas

“Umetniki, ki so na 28. koloniji Umetniki za karitas sedli v čoln, so namesto vesel prijeli za čopiče in ustvarjali dela, ki bodo delovala kot »rešilni jopiči« za družine v stiski. Nekateri so vizualizirali geslo, zanj iskali različne likovno-formalne in tehnično izvedbene načine, drugi so sledi motivom, ki so jih sami izbrali. A vsi so ustvarjali z enakim – dobrim namenom. Vsi so se zavedali, da lahko umetnost lajša stiske, da pa daje tudi krila našim mislim in idejam, smisel našemu vsakdanjiku in njegovi rutini, da vleče človeka iz apatije v lepši svet. Tega se moramo zavedati prav vsi, ne le umetniki, ki gredo prvi v akcijo. Vsi imamo priložnost, vsak svojo. Vsak veslaj šteje, vsak rešilni jopič je dobrodošel.”

Anamarija Stibilj Šajn, umetnostna zgodovinarka in kritičarka

UDELEŽENCI 28. KOLONIJE SO BILI:

Jasmina Rojc – Alda  Grudina – Miha Perčič – Žiga Okorn
Rosa Blaž – Matjaž Mauser – Metka Vovk Mauser
Andreja Srna – Ana Maraž – Adel Seyoun

DAROVI ZA LIKOVNA DELA BODO NAMENJENI POMOČI DRUŽINAM V STISKI.