Na filmska platna prihaja Suhodolčanova uspešnica Košarkar naj bo!

Končno v kinematografe prihaja težko pričakovani film Košarkar naj bo, posnet po istoimenski mladinski knjigi pisatelja Primoža Suhodolčana. Film bo premierno predstavljen na sarajevskem filmskem festivalu, na slovenskih filmskih platnih pa bo na ogled od 14. septembra.

Najbolj priljubljena mladinska knjiga je dobila film

Film, posnet po Suhodolčanovi knjižni uspešnici, bodo 15. avgusta premierno zavrteli pred svetovno publiko na mednarodno priznanem filmskem festivalu v Sarajevu. Režiser Boris Petkovič legendarno zgodbo Rante predstavi v 82 minutah, v vloge knjižnih junakov pa so se podali znani slovenski igralci: Klemen Kostrevc, Matija Brodnik, Gaja Filač, Marko Miladinović, Gojmir Lešnjak, Lado Bizovičar, Ana Marija Mitić, Matjaž Javšnik in Saša Pavček.

S Primožem smo o filmu debatirali že v intervjuju za portal e-Koroška. Pohvalil je celotno filmsko ekipo in nam zaupal, da se že pogajajo o drugem delu. Nad filmom je bil navdušen že med nastajanjem: »Skratka – film bo vrhunski, kaj naj drugega rečem! Mogoče lahko pričakujemo tudi kakšno nagrado,« je povedal v intervjuju. Mogoče prvo nagrado prinesejo že iz Bosne.

Knjiga Košarkar naj bo! je ena izmed najbolj priljubljenih mladinskih knjig v Sloveniji. Suhodolčan je zanjo kar petkrat prejel nagrado Moja najljubša knjiga, od tega kar štirikrat zaporedoma med letoma 1999 in 2002. Poleg tega je Suhodolčan prejemnik omenjene nagrade še za knjigo Pozor, pravljice!, tudi za to pa je prejel štiri zaporedne nagrade.

Scenarij, star 17 let

Zakaj je film tako težko pričakovan? Ker je imel Primož scenarij pripravljen že pred 17 leti. »Košarkar naj bo! je bil že v osnovi napisan tako, da je brezčasen. Ni ujet v času in prostoru. Scenarij se tako po 17 letih ni spreminjal,« je v intervjuju dejal Primož. Film pa je po tolikih letih končno posnet; da se to ni zgodilo že prej, so krive težave glede financiranja filma. »Sedaj pa so nekako prepoznali, da bi pa to mogoče bil dober film, in so se odločili za snemanje.«

Celoten intervju s Primožem Suhodolčanom si lahko preberete na tej povezavi: Intervju s Primožem Suhodolčanom: »Gospod pisatelj, kdaj boste umrli?«

JP