Milan Krek: Slovenija še globoko v epidemiji, pri ukrepih je treba vztrajati

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je na novinarski konferenci opozoril na naraščanje števila okužb z novim koronavirusom v svetu in v Evropi, ki napoveduje tretji epidemični val. Tudi v Sloveniji smo po njegovih besedah še “globoko v epidemiji”. “Samo z doslednim upoštevanjem ukrepov bomo zmanjšali število okuženih,” meni.

Kot je pojasnil Krek, na svetovnem nivoju število okužb raste, podobno se dogaja tudi v Evropi, in sicer predvsem zaradi novih različic koronavirusa, tako da počasi drsimo v nov epidemični val. Pri tem po njegovih besedah vsi upamo, da ga zaradi cepljenja ne bo, toda številke napovedujejo drugače. Tudi v Sloveniji, kjer je aktivno okuženih približno pet ljudi na tisoč prebivalcev, smo še “globoko v epidemiji”, kljub nekoliko boljšim rezultatom v zadnjih dneh se trend še ni obrnil, je pojasnil.

V teh dneh po njegovih navedbah opažajo stagniranje števila okužb, ki rahlo drsi navzdol. Kot je spomnil, je bilo podobno že novembra, ko pa je po stagnaciji ob koncu preteklega leta število okužb znova začelo naraščati. “Bojimo se, da bo zdaj podobno, zato je pomembno, da vztrajamo pri ukrepih, da smo še bolj pozorni na ukrepe in zmanjšujemo prenos virusa, kajti virus se prenese samo, če mu damo možnost,” je poudaril direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Več preberite TUKAJ.