Medgeneracijski center Mežica bogatejši za knjižni paket v vrednosti 7000 evrov

Včeraj je v ljubljanski Trubarjevi hiši literature potekal zaključni dogodek 17. dobrodelne akcije »Podarimo knjige«, s katero je Mohorjeva družba v Celovcu v sodelovanju z Republiko Avstrijo – Uradom zveznega kanclerja podarila več kot 2000 knjig v vrednosti 50.000 evrov. Med prejemniki knjig je tudi mežiški Medgeneracijski center.

Mogočno drevo, ki je preraslo politične razmere najbolj razburkanega stoletja

Mohorjeva družba je mogočno drevo z globokimi koreninami, ki je preraslo politične razmere najbolj razburkanega stoletja, je zbrane v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani nagovoril dekan Mohorjeve družbe v Celovcu Ivan Olip. Temeljno poslanstvo Mohorjeve družbe, ki je po prvi svetovni vojni zaradi vročih političnih razmer na avstrijskem Koroškem svoje začasno zatočišče poiskala na Prevaljah in tam ostala do leta 1927, je širjenje in ohranjanje slovenskega jezika ter književnosti. Olip je ob svečanem dogodku spomnil, da je Mohorjeva družba v okviru akcije, ki poteka že od leta 2002, slovenskim nevladnim organizacijam in ustanovam podarila že več kot 50 tisoč izvodov knjig v skupni vrednosti 850 tisoč evrov. Veselje nad dobrim sodelovanjem z uradom avstrijskega zveznega kanclerja in podpori projekta je izrazila tudi avstrijska veleposlanica Sigrid Berka.

Več možnosti povezovanja generacij

Dobrodelno nagrado v višini 7000 evrov za Medgeneracijski center Mežica sta v Ljubljani prevzela predsednica centra Simona Rožej in mežiški župan Dušan Krebel. »V Medgeneracijskem centru se vsak dan trudimo ponuditi čim več vsebin, ki bi združevale mlajše in starejše generacije, in prav gotovo bodo knjige ponujale več možnosti povezovanja,« je ob prevzemu donacije dejala Rožejeva, Krebel pa je veleposlanici in Olipu v zahvalo podaril knjigo Marijana Vončine Mežica skozi čas.

Za Medgeneracijski center Mežica lahko rečemo, da je še v povojih, a se zelo hitro razvija in širi svoje aktivnosti med občane. Aktivno deluje dobro leto dni, uradno pa je svoja vrata odprl septembra lani. Danes šteje že več kot 60 članov in ponuja več deset rednih tedenskih aktivnosti.

Poleg mežiškega Medgeneracijskega centra so prejemniki knjižne donacije tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja v Zavodu sv. Stanislava, Slovenska karitas, Slovensko društvo Bazovica z Reke, Škofijska gimnazija Vipava, Zavod karitas Samarijan, Zveza kočevarskih organizacij, Zveza kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji ter Zveza prijateljev mladine Slovenije.

JP