Madžarski voznik tovornega vozila na avtocesti vozil nepravilno pritrjen tovor

Policisti Postaje prometne policije Celje so na avtocesti ustavili  madžarskega voznika tovornega vozila s priklopnikom, na katerem so bila naložena manjša tovorna vozila. Pri kontroli so ugotovili več kršitev cestno prometnih predpisov.

 

Vozilo ni bilo tehnično brezhibno, tovor je bil nepravilno pritrjen in nepravilno zavarovan, višina vozila vključno s tovorom pa je za 0,25 m presegala največjo  dovoljeno višino 4.20 m. Pri kontroli zapisovalne opreme (digitalnega tahografa) in voznikove kartice so ugotovili več kršitev  in sicer prekoračitev dnevnega časa vožnje voznika, nezadostni dnevni čas počitka voznika, prekoračitev podaljšanega dnevnega časa vožnje in več kršitev nepravilne uporabe tahografa.  Policisti so vozilo izločili iz prometa ter vozniku do odprave pomanjkljivosti prepovedali nadaljnjo vožnjo.  Za storjene prekrške so vozniku izrekli 1.250 € globe, podjetju pa 3.900 €.

Udeležence v cestnem prometu znova opozarjajo, da morajo biti tovori pravilno naloženi in pritrjeni. Zahteve pravilne pritrditve tovora veljajo zaradi zaščite ljudi, ki nakladajo, razkladajo in vozijo vozilo in pa seveda zaradi drugih udeležencev v cestnem prometu ter samega tovora in vozila. Prav tako je pomembno pred nalaganjem tovora preveriti ali je nakladalna ploščad, karoserija in oprema za pritrjevanje tovora v dobrem in uporabnem stanju.

Poleg omenjene kršitve so policisti Postaje prometne policije Celje, pri izvajanju  nadzora cestnega prometa zaznali več prekoračitev hitrosti.  Izstopajoč  primer je bil voznik osebnega vozila, državljan Ukrajine, ki je na odseku avtoceste kjer je hitrost vožnje s prometnim znakom omejena na 100 km/h, vozil s hitrostjo 176 km/h. Kršitelju so izdali plačilni nalog v višini  1.200 € Izrekli so mu tudi 9 kazenskih točk.

PU Celje