Kdo so najbogatejši Korošci?

Na našem portalu smo že večkrat pisali o stopnji in tveganju revščine v Koroški regiji, kjer smo Korošci krepko nad slovenskim povprečjem. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije je na Koroškem tudi več kot 50 odstotkov gospodinjstev, ki se s svojimi dohodki težko ali zelo težko preživljajo. Bistveno več kot drugod po državi. Zanimivo pa je tudi vprašanje, kdo so najbogatejši Korošci.

Po svetu bogastvo merijo v milijardah, pri nas v milijonih

Bogastvo je kajpak relativno, imamo tudi več vrst bogastev, vendar se za naše tokratne potrebe ustavimo pri tistem, ki se meri v evrih, in sicer v milijonih evrih vrednem premoženju. V tujini se teža bogatašev meri v milijardah dolarjev, in to že več kot tri desetletja počne prestižna revija Forbes, ki je že stehtala najbogatejše zemljane za letošnje leto. Po Forbesovih podatkih se je število dolarskih milijarderjev na svetu povečalo za 13 odstotkov, in prvič se je povzpelo prek 2000, in sicer od 1810 na 2043, seveda pa na prvem mestu še vedno ostaja Microsoftov Bill Gates, ki mu je Forbesova  raziskovalna skupina izračunala vrednost premoženja v višini 86 milijard dolarjev. Na drugem mestu je še vedno Waren Buffet, lastnik skupine Berkshire Hathaway s 75,6 milijarde dolarjev, v letošnjem letu pa je lastnik Amazona Jefff Bezos skočil s petega na tretje mesto in ima v denarju in premoženju 72,6 milijard dolarjev, saj je lani povečal vrednost svojega premoženja za 27,6 milijard dolarjev. Sledijo lastnik Zare Amacio Ortega, ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg, in tako dalje.

Bogomir Auprih najbogatejši Korošec

Podobno lestvico kot Forbes že nekaj let sestavlja revija Manager. Izza in Samo Login iz družbe Outfit7 sta na prvem mestu, na lestvici je še nekaj posameznikov, ki so povezani z omenjeno družbo, ki je planetarno zaslovela (in obogatela) z aplikacijo »Govoreči maček Tom« (»Talking Tom«). Loginovim so premoženje ocenili na 699 milijonov evrov, kar je sicer za 18 odstotkov manj kot leto poprej, toda mediji so poročali, da sta Loginova v letošnjem letu svoje podjetje za milijardo dolarjev že prodala Kitajcem.

V lanskem letu sta bila na tej lestvici stotih najbogatejših Slovencev dva Korošca, Bogomir Auprih in Janez Pačnik, oba lastniško povezana s podjetjem TAB Mežica in hčerinskimi podjetji. Pogojno bi lahko sem šteli tudi Roberta Graha, sicer iz Slovenj Gradca, ki pa že nekaj časa ne živi več na Koroškem. Najvišje je Bogomir Auprih z 33,2 milijona evrov ocenjenim premoženjem, kar je za četrtino več kot leto poprej. Prav tako je na lestvici napredoval za šest mest. Na repu lestvice, na 98. mestu, je skupaj z Diano Dimnik še Janez Pačnik, ki je padel za 14 mest, toda premoženje se mu je povečalo za 14 odstotkov, od 16,3 milijona evrov na 18,6 milijona evrov.

Robert Grah iz podjetja SG Automotive je skupaj z Romanco Hoić na 78. mestu, vendar je beležil padec za 33 mest, vrednost premoženja pa se je z 23,1 milijona evrov zmanjšala na 20,3 milijona oziroma za 12 odstotkov.

Lestvico zapuščajo tajkuni sumljivega porekla

Že nekaj let pa na Managerjevi lestvici ni več Janka Zakeršnika in Jožeta Kozmusa, nekoč solastnikov propadlega Preventa, ki sta bila v samem vrhu slovenskih milijonarjev. Seveda sta si v teh letih nabrala toliko denarja, da nikakor nista reveža, vendar jih Managerjeva lestvica več ne zaznava. Čeprav imajo številni na format te lestvice pripombe in se jezijo, je dejstvo, da so s teh lestvic izginili mnogi posamezniki, ki so v času tranzicije obogateli na hiter in sumljiv način, z naropanim kapitalom pa na koncu niso znali gospodariti, in tako hitro, kot so obogateli, so večino premoženja tudi izgubili. Če poleg obeh razvpitih Korošcev omenimo še samo Hildo Tovšak, Zdenka Pavčka, Bineta Kordeža, Ivana Zidarja … Ironično, vsi pa so bili nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije za izjemne dosežke v gospodarstvu.

Danes najbogatejši Korošec Bogomir Auprih – seveda glede na lestvico Manager, ki pa je tudi ne gre jemati za ednino zveličavno – ne spada v zgoraj omenjeno kategorijo »slavnih« slovenskih gospodarstvenikov. Auprih ni bil šofer tovornjaka, temveč je izobraženi menedžer z magisterijem in znanjem jezikov, ki točno ve, kaj je treba narediti v poslovnem sistemu, katerega solastnik in direktor je, da bo po vsakoletni skupščini podjetja tudi dividenda za lastnike ustrezno visoka.

N.K.