Janez Janša: Soočenje s koronavirusom bo toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati

Danes so se v predsedniški palači v Ljubljani srečali predsednik vlade Janez Janša, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, predsednik državnega zbora Igor Zorčič in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. Namen srečanj, ki so postala redna in jih je uvedel predsednik republike Borut Pahor leta 2014, je izmenjava stališč o tistih zadevah države, ki za uspešno reševanje terjajo široko politično sodelovanje in podporo. Na letošnjem srečanju so se sogovorniki med drugim pogovarjali o soočanju z epidemijo covid-19, o uveljavitvi odločbe ustavnega sodišča glede volitev in o pripravah na predsedovanje Svetu EU.

 

Po srečanju je predsednik vlade Janez Janša v izjavi za medije povedal, da kar se tiče epidemije, smo pred zadnjo tretjino spopada z virusom, pri čemer pa napovedi strokovnjakov, ki svetujejo Evropski komisiji kažejo, da sta pred nami dva meseca, ki bosta težja od mesecev, ki so za nami. “Kljub temu, da vidimo luč na koncu tunela v obliki cepiv, ki so že odobrena ali pa za katera pričakujemo, da bodo odobrena v prihodnjih tednih in mesecih, je jasno, da do pozne pomladi s precepljenostjo ne bo mogoče v popolnosti zaustaviti širjenja inačice virusa, s katero smo se spopadali doslej,” je povedal premier Janez Janša. Nadaljeval je, da so pred nami tedni in meseci, kjer bomo morali poleg izvajanja cepljenja in zaščite najbolj ranljivih skupin kombinirati tudi vse ukrepe, ki smo jih poznali letos, in to brez tega novega tveganja, ki postaja znano v zadnjih dneh, to je širjenja mutirane verzije koronavirusa iz domnevnega žarišča v Veliki Britaniji. “S tem se intenzivno ukvarjamo zadnje dva dni in koordiniramo tudi znotraj Evropske komisije in vse informacije doslej potrjujejo povečujejo tveganje. To pomeni, da je pred nami neka grožnja, ki se dejansko stopnjuje, ne glede na dobre informacije, ki smo jih bili v zvezi s cepljenjem deležni v zadnjih tednih,” je poudaril predsednik vlade.

“To je čas, v katerem bistveno bolj od nestabilnosti, potrebujemo stabilnost in strinjam se s predsednikom republike, da bomo koronavirus premagali ter da bomo naslednje leto v predbožičnem in novoletnem času živeli brez mask v bolj sproščenem ozračju, brez omejevanja obiskov in v situaciji, ko bo življenje spet normalno, a do takrat je še nekaj etap,” je dejal predsednik vlade.
Po njegovih besedah bo soočenje s koronavirusom toliko bolj uspešno, kolikor bolj bomo v tem času sposobni sodelovati. “Več bo sodelovanja, nižja bo cena, več bo izključevanja, višja bo cena. Vedno je bilo tako, tako v slovenski zgodovini, kot v zgodovini drugih držav,” je prepričan predsednik vlade.

Več preberite TUKAJ.