IniciativAngola-za boljšo prihodnost

Gospod Hanzej Rosenzopf , predsednik društva IniciativAngola, se je rodil leta 1969 v Grebinju. Po končani Ljudski šoli na Rudi se je vpisal v Slovensko gimnazijo v Celovcu, kjer je leta 1987 maturiral. Nato je študiral filozofijo in teologijo v Ljubljani. Po dveh letih je vstopil v salezijanski red, ki ga je ustanovil svetnik Janez Bosco. Med leti 1990-1994 je v Benediktbeurnu v Nemčiji študiral teologijo ter si nabiral praktične izkušnje v mladinskem izobraževalnem centru v Benediktbeurnu, naslednje leto je opravil prakso v domu Janeza Bosca v Zelimjah. Leta 1995 je prišel v Šentprimož, kjer je deloval kot dakon in kaplan. Leta 2001 je postal župnik v Pastoralnem centru v Celovcu, leta 2011 pa v Šentprimožu. Od leta 1995 poučuje predmet Verouk na Slovenski gimnaziji v Celovcu.

 

E-Koroška: Kdaj ste začeli s pomočjo za otroke in mlade Angole?

Rosenzopf: To prizadevanje za Angolo se je začelo leta 1996, ko je prišla Slovenka Zvonka Mikec, Don Boscova sestra, ki deluje v Angoli, v Šentprimož, se srečala s tamkajšnjo mladino in smo se dejansko pogovarjali o tem, v kakšnih razmerah živijo otroci, mladi v Angoli, kakšne so njihove navade. Zvedeli smo, da je v njih veliko veselja, čeprav živijo v zelo skromnih razmerah.  Po tem srečanju smo se odločili, da bomo organizirali misijonsko tombolo in ves izkupiček namenili njej in njenemu delu. Prva tombola je bila 27.oktobra 1996 v cerkvi v Šentprimožu.

E-Koroška: Je ta tombola, vaša prva akcija, ostala vse do danes?

Rosenzopf: Iz te prvotne akcije se je razvila vsakoletna stalnica vse do danes, tudi med pandemijo. V pripravo in izvedbo so vključeni otroci, mladi, odrasli, se pravi vse generacije. Leta 1998 smo dobili vabilo, da pridemo v Angolo, da si pogledamo, v kakšne projekte vlagamo oziroma kje konkretno pomagamo. Kljub državljanski vojni se nas je sedem odpravilo tja. Videli smo, kako pomembno je delo sester na področju izobraževanja, vzgoje, verskega življenja.

E-Koroška: Kaj je za vas pomenilo to prvo potovanje v Angolo?

Rosenzopf: To je bilo zelo močno doživetje, ki nas je vzpodbudilo pri nadaljnjem delu. Lahko bi rekli, da se je takrat začel naš program prostovoljstva v Angoli. Od takrat naprej praktično vsako leto mladi potujejo tja, kjer preživijo nekaj časa v Don Boscovih centrih z njihovimi mladimi. Tudi letos julija potuje tja projektna skupina desetih ljudi, ogledali si bodo tamkajšnje projekte. Septembra pa še skupina mladih iz Slovenije, ki bodo tam prostovoljno pomagali.

E-Koroška: Čez čas ste vašo dejavnost razširili?

Rosenzopf: Tretji korak je bil predstavitev domače strani leta 2001, angola.at. Takrat smo organizirali prvi koncert za Angolo, pri katerem so sodelovali domače skupine. Od tistega leta naprej smo organizirali skupaj z mladimi koncert, ki smo ga potem preimenovali v “Rock4Angola” vsako leto, razen med pandemijo. Mladi si nabirajo izkušnje v organiziranju dobrodelnega koncerta, vnašajo svoj čas in svoje ideje.  Cilj je tudi, da povezujemo slovensko in nemško govorečo mladino. Zato na koncertih ponavadi nastopa ena slovenska in ena koroška skupina. Ves izkupiček pa gre v razne dobrodelne projekte, na primer dekliški internat v Angoli.

E-Koroška: Vaše dejavnosti se s tem niso končale, nasprotno, še ste jih razširili?

Rosenzopf: Sedaj imamo torej akcijo misijonska tombola, prostovoljstvo v Angoli, rock koncert. Leta 2003 smo začeli z otroškimi koncerti v Celovcu. Povabili smo najprej obe dvojezični ljudski šoli, oba vrtca. Sčasoma pa tudi druge šolske zbore iz Celovca. Sedaj se odvija koncert v veliki dvorani Doma Glasbe. Starši, stari starši in drugi ljudje pridejo poslušat svoje otroke. Hkrati pa med koncertom spoznajo naše dobrodelne projekte, ki jih podpiramo v Don Boscovih centrih v Angoli.

E-Koroška: Naslednji korak je bil ustanovitev društva IniciativAngola?

Rosenzopf: Leta 2004 smo ustanovili društvo. Struktura društva nam pomaga, da delujemo transparentno. Leta 2011 smo začeli sodelovati s programoma Evropske unije ki se imenujeta “Evropska prostovoljna služba” ter “Erasmus plus”. Mlade iz evropskih držav povabimo, da pridejo k nam, z nami delajo, sodelujejo, imajo priložnost spoznati državo. Organiziramo mednarodne mladinske izmenjave, pri katerih se poglabljamo v socijalne, ekološke, medreligijske in manjšinske tematike. Tako da je delovanje društva zelo razvejano. Naš cilj je ponuditi mladim priložnost, da postanejo aktivni, da v konkretnem delovanju občutijo, da nekaj dobrega naredijo, da hkrati nekaj vlagajo in tudi zase nekaj prejmejo.

E-Koroška: Kaj je osnova vašega delovanja?

Rosenzopf: Osnova našega delovanja je Don Bosco, svetnik, ki je deloval v 19.stoletju. Zato nudimo mladim, ki to želijo, tudi versko dimenzijo. Don Bosco je imel vedno pred seboj mladega človeka, v katerem je videl velik potencial. Ta potencial je hotel podpreti. Mladim je dal dvorišče za igro, sprejetost, šolo, izobraževanje, globino, ki tudi v težjih situacijah uspe premostiti težavo. To je videl v skupnosti in verskem življenju.

E-Koroška: Bi mogoče še kaj povedali za konec tega pogovora?

Rosenzopf: Osebno sem bil že desetkrat v Angoli. To je vedno nekaj lepega, ko prideš v Angolo, se počutiš kot doma, vedno sem bil lepo sprejet v različnih skupnostih. Podobno se počutijo tudi mladi, ki gredo tja, počutijo se sprejeti, dobrodošli. Pridobijo si izkušnje, ki jih bodo spremljale celo življenje. Velja pa seveda tudi obratno za goste, ki prihajajo k nam.