FOTO: Pod lipo Nussdorferjeva in Pahor

Danes je na Ludranskem vrhu nad Črno na Koroškem potekalo 27. Vseslovensko srečanje pod Najevsko lipo. Ob 11. uri se je pod lipo odvila debata na temo svobode z naslovom Brez-mejna svoboda, ob 12. pa se je dogajanje prestavilo pod šotor, kjer sta poleg slavnostne govornice Vlaste Nussdorfer nastopili tudi dve folklorni skupini. Nastopila je tudi gledališka skupina Medgeneracijskega centra, glasbeno dogajanje pa je zaokrožil Pihalni orkester rudnika Mežica.

Pahor v pogovorih o svobodi ni želel sodelovati

Vse oči so bile uprte v prihod predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ko se je po ozki gozdni vlaki skupaj s črnjansko županjo Romano Lesjak približeval materi vseh lip. Ravno takrat je pod lipo potekala debata o svobodi. Predsednik je, kot se spodobi, pozdravil vse prisotne, ki so razpravljali, in se jim pridružil. Zbranim se je zdelo samoumevno, da bo tudi Pahor, tako kot vsi navzoči, pojasnil svoja stališča na temo svobode. Skrbno je poslušal vprašanje koordinatorke pogovora Petre Lesjak Tušek in ji odgovoril, da pri pogovoru ni imel namena sodelovati, in da ne bo podal svojega stališča. Predsednikov odgovor je narisal zadrego in začudenje na obraze zbranih, pogovor, ki ga je Pahor skrbno poslušal, pa je hitro stekel naprej.

Do konca uradnega dela je o svobodi le premislil

  1. Do konca srečanja pa je o svobodi očitno le premislil in odgovoril na vprašanje Darje Vrhovnik, kaj zanj pomeni svoboda posameznika. »Tudi moja svoboda ima meje. Te meje so meje vaše svobode. Zdi se mi, da od tukaj naprej izvirajo vsa pravila, ki se jih moramo držati, da smo sami svobodni, in da prepuščamo svobodo drugemu.« Dodal je, da nas to dela srečne, ter da »brez občutka svobode tudi sreče ne moreš imeti«.

Tudi Nussdorferjeva je dan pod lipo posvetila razmišljanju o svobodi in na slavnostnem odru nagovorila ljudstvo, da nihče na svetu ni svoboden, in da se tudi ptice, ki navidezno svobodno letajo po nebu, srečujejo z raznimi ovirami, kot so vremenski pojavi, kar jih konec koncev dela nesvobodne.

Več utrinkov z današnjega dogajanja pa si lahko ogledate v spodnji galeriji.

JP