Filmski teden Evrope na Koroškem letos tudi z avtokinom

Informacijska točka Europe Direct Koroška in razvojno podjetje A. L. P. Peca, d. o. o., v sodelovanju s partnerji tudi letos organizirata Filmski teden Evrope na Koroškem. V sklopu treh filmskih dogodkov na Poljani organizirajo tudi avtokino.

 

“Tradicionalno majski dogodek, namen katerega je približati raznolikost in bogastvo evropskega filma širši javnosti, bo letos ljubitelje evropske kinematografije in vrhunskih evropskih filmov razveselil ob koncu poletja,” so sporočili iz Europe Direct Koroška.

Prva filmska projekcija, ki se bo v sodelovanju z Občino Ravne na Koroškem in Zavodom za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Ravne odvila kot popestritev mestnega dogajanja v okviru Ravenskih dni, bo letni kino pod zvezdami v grajskem parku. V petek, 21. avgusta, bo na ploščadi ob Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika ob 21. uri gledalce v svet komedije in drame ponesel ganljivi film »Posebni«, navdihujoča zgodba dveh moških, ki poučujeta otroke in mladostnike z avtizmom. Film, ki se občutljive teme loteva s toplino in humorjem, je na festivalu San Sebastián leta 2019 dobil nagrado za najboljši film. V primeru dežja se bo odvrtel v Kulturnem domu Ravne.

Zadnjo avgustovsko nedeljo organizatorji v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Šentanel in Občino Prevalje vabijo na ogled nemške glasbene drame »Lara«, ki presunljivo prikaže zlomljen odnos matere in sina. Večkrat nagrajeni scenarij je napisal Blaž Kutin, ki je zanj leta 2006 v Cannesu prejel nagrado programa MEDIA Evropske unije. Na lanski premieri na filmskem festivalu v Karlovih Varih je glavna igralka, Corinna Harfouch, prejela nagrado za najboljšo igralko, film pa je prejel tudi posebno nagrado žirije in nagrado ekumenske žirije. Projekcija se bo odvrtela v kulturnem središču vasi Šentanel, dvorani gostišča Marin, 30. avgusta ob 19. uri.

Zadnja filmska poslastica bo strastna ljubezenska zgodba iz težkih časov hladne vojne, za katero bo kot nalašč slikovito prizorišče na Poljani, v zgodovinskem spominu zaznamovano z vojnimi dogodki. Ravnina ob kozolcu na Poljani, ki stoji nasproti bara Kocka, bo v sodelovanju z Občino Prevalje in Turističnim društvom Poljana prvič v Mežiški dolini gostila avtokino. Film »Hladna vojna« je prejel nagrado za najboljšo režijo v Cannesu in nagrado Evropske filmske akademije za najboljši film, režijo, igralko, scenarij in montažo. Avtokino bo obogatil dogajanje Jesenskih srečanj na Prevaljah v petek, 11. septembra, ob 20. uri. V primeru zelo slabega vremena bo predstava prestavljena v Družbeni dom na Prevaljah.

Organizatorji opozarjajo, da se dogodka udeležite le, če ste zdravi, brez znakov in simptomov akutne okužbe dihal, kot so denimo nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj, in če v zadnjih 14 dneh niste bili v kontaktu z osebo s simptomi covida-19. Vse obiskovalce pozivajo, da upoštevajo navodila NIJZ in organizatorja ter upoštevajo medsebojno razdaljo najmanj 1,5 metra.