Dravograd in Mežica sta dobila nova župana

Končano je glasovanje na še zadnjih letošnjih volitvah, drugem krogu lokalnih volitev. V njem so volivci izbirali župane še v 47 občinah, kjer ti niso bili izvoljeni v prvem krogu. Prvi delni izidi današnjega glasovanja so že znani (https://volitve.dvk-rs.si/lv2022/#/udelezba). Ob 19. uri se je po Sloveniji zaprlo 928 volišč, na katerih je lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev izbiralo nove župane. Medtem ko so v 165 od 212 občin župane izvolili že v prvem krogu lokalnih volitev 20. novembra, pa v 47 občinah nihče od županskih kandidatov takrat ni dobil več kot 50-odstotne podpore. 

 

Na Koroškem je bil drugi krog v dveh občinah, Dravogradu in Mežici. V Dravogradu je postal župan Anton Preksavec. Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije je preštetih vseh 3.196 glasovnic za župana. Neveljavnih je bilo 9 glasovnic. Trenutni podžupan Anton Preksavec je prejel 60,24% glasov, protikandidatka Marjeta Podgoršek Rek pa je prejela 39,76% glasov.

Novega župana pa je dobila tudi Mežica. To je Mark Maze, ki je je v drugem krogu s 58,94% glasov premagal aktualnega župana, Dušana Krebla, ki je prejel 41,06% glasov. Preštete so vse glasovnice, volilna udeležba je bila 55,84%. Oddanih je bilo skupaj 1.640 glasovnic, 13 je bilo neveljavnih.

Uredništvo E-Koroška čestita obema novoizvoljenima županoma.