Dr. Milan Zver pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper podpredsednico EK Vero Jourovo

Evropski poslanec dr. Milan Zver je včeraj pri evropski varuhinji človekovih pravic vložil uradno pritožbo zoper Evropsko komisijo, ki po devetih mesecih izmikanj, zavlačevanj in izmišljanja še vedno ne zagotavlja dostopa do dokumentov, povezanih z misijo podpredsednice Vere Jourove v Sloveniji marca 2023, ki v Evropski komisiji pokriva prav področje transparentnosti.

Kot je dejal dr. Milan Zver obstaja redna skrb, da Komisija namerno poskuša odložiti objavo teh dokumentov do konca mandata podpredsednice Jourove, da komisarka ne bi odgovarjala za svoja dejanja.

Od varuhinje človekovih pravic zahteva, da:

 

  • Ugotovi, ali je Evropska komisija kršila njegovo pravico do dostopa do informacij, ker mu ni zagotovila zahtevanih dokumentov;
  • Evropski komisiji naloži, naj objavi celotno poročilo o misiji v Sloveniji, vključno z vsemi drugimi internimi dokumenti, ki jih je zahteval ter vključno z opomnikom, ki so ga za obisk Slovenije pripravili v kabinetu komisarke;
  • Ugotovi, da je Evropska komisija zlorabila svoja pooblastila s tem, da je zavlačevala z odgovorom na njegovo zahtevo;
  • Priporoči Evropski komisiji, naj sprejme ukrepe za izboljšanje preglednosti in transparentnosti pri komunikaciji z javnosti.