Dr. Milan Zver podpira dodatno poslansko mesto za Slovenijo v Evropskem parlamentu

Evropski parlament je podprl predlog za povečanje števila evropskih poslancev. Predlaga 11 dodatnih sedežev, od tega bi eden pripadel Sloveniji, ki bi tako po novem imela devet poslancev. Novo sestavo Evropskega parlamenta, ki bo začela veljati po volitvah čez eno leto, mora zdaj potrditi Evropski svet.

 

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju v Strasbourgu podprli predlog parlamentarnega odbora za ustavne zadeve, da bi Evropski parlament po volitvah prihodnje leto imel 11 poslancev več kot v trenutnem sklicu, torej 716. Za je glasovalo 316 poslancev, proti 169, 67 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Po dva dodatna sedeža bi prejeli Španija in Nizozemska, po enega pa Avstrija, Danska, Finska, Slovaška, Irska, Latvija in tudi Slovenija, ki ima trenutno v Evropskem parlamentu osem poslancev.

Poslanci so voditelje pozvali, naj hitro dokončajo postopke, da bi lahko države članice pred volitvami prihodnje leto sprejele potrebne spremembe na nacionalni ravni.

Evropski parlament sicer pred vsakimi volitvami pripravi predlog razdelitve sedežev. Ta temelji na načelih, da je poslancev skupno največ 751 – vključno s predsednikom oziroma predsednico parlamenta, da posamezna država nima manj kot šest ali več kot 96 sedežev.

Slovenski evroposlanci so pozdravili današnjo podporo predlogu povečanja števila poslancev v Evropskem parlamentu, v okviru katerega bi porazdelili 11 dodatnih sedežev.

Evropski poslanec dr. Milan Zver (EPP/SDS) je v luči povečanja vpliva Slovenije v Evropskem parlamentu pozdravil takšen predlog, saj se s tem veča vpliv Slovenije v Evropskem parlamentu. “Gre za pozitivno diskriminacijo, ki malim državam članicam omogoča, da dobijo več, kot jim statistično pripada. To pomeni, da mora za mandat nemškega poslanca glasovati bistveno več volivcev kot pri nas,” je dejal in dodal, da bo glas slovenskega volivca ali volivke tako primerjalno gledano štel še več na evropskih volitvaj. “Upam, da bo to spodbudilo slovenske volivce in volivke k večji udeležbi na evropskih volitvah naslednje leto.

Zdaj mora novo sestavo Evropskega parlamenta soglasno potrditi Evropski svet, v katerem se sestajajo voditelji držav članic unije, potrebno pa bo tudi soglasje parlamenta.

Evropski parlament sicer pred vsakimi volitvami pripravi predlog razdelitve sedežev. Ta temelji na načelih, da je poslancev skupno največ 751 – vključno s predsednikom oziroma predsednico parlamenta, ob tem pa posamezna država nima manj kot šest ali več kot 96 sedežev.

Prihodnje volitve evropskih poslancev bodo od 6. do 9. junija prihodnje leto, v Sloveniji bodo potekale v nedeljo, 9. junija.

Vir: evropski poslanec dr. Milan Zver