Dr. Milan Zver: Jasno je, da je misija Vere Jourove v Slovenijo resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTVS

Podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova kljub pozivu evropske varuhinje človekovih pravic še vedno skriva dokumente o njenem obisku v Sloveniji. Evropska ombudsmanka Emily O’Reilly je evropskemu poslancu dr. Milanu Zveru sporočila, da je Evropska komisija v odgovoru varuhinji navedla, da Komisija ni bila v položaju, da bi predala zahtevano interno dokumentacijo v prvotno določenem roku (29.1.2024). 

 

Urad evropske varuhinje za človekove pravice je pa doslej vseeno prejel en dokument s strani Evropske komisije in ga tudi pregledal. Na podlagi tega je ombudsmanka Evropsko komisijo ponovno pozvala, naj čim prej objavi dokumente, ki jih je od njih zahteval evropski poslance dr. Zver.

Dr. Milan Zver je v odzivu zapisal, da Evropska komisija s skrivanjem zahtevanih dokumentov o obisku Vere Jourove v Sloveniji zdaj tudi uradno krši sklep varuhinje človekovih pravic. Ker se trenutno mandat Evropske komisije približuje koncu in ker Komisija dokumente o obisku v Sloveniji skriva že skoraj dobro leto, je jasno, da je bila misija Vere Jourove v Sloveniji resnično škandal brez primere, ki je močno vplival na krnitev medijske svobode v Sloveniji in omogočil brutalne čistke na RTV Slovenija. Ker se odgovorni na Evropski komisiji zavedajo svoje nedopustne intervencije v suverenost ene od držav članic EU, se seveda ta škandal skuša na vse pretege prikriti. A kot dodaja dr. Zver, ne bo jim uspelo. Uporabil bo prav vsa pravna in politična sredstva, da se razkrije to umazano početje samega vrha Evropske komisije.

Pisarna evropskega poslanca dr. Milana Zvera