Dr. Mateja Logar: Svetovalna skupina za covid-19 za vrnitev dijakov v šole po modelu C

Piše: P.T. / STA

Svetovalna skupina za covid-19, ki se je danes prvič sestala v novi sestavi pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, je za sredino sejo vlade pripravila več predlogov rešitev. Med drugim se obetajo spremembe pri vstopu v Slovenijo, predlagali bodo tudi vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šolske klopi po modelu C, je za STA pojasnila Logarjeva.

Kljub temu, da je trenutna epidemiološka situacija boljša, svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih tednih po besedah Logarjeve čaka še kar nekaj dela, izzivov in prilagajanj, pa tudi pomembne odločitve. Eden teh izzivov bo gotovo tudi omejitev širjenja novih različic koronavirusa. “Zavedamo se, da noben ukrep ni stoodstotno učinkovit in da vseh primerov verjetno ne bomo mogli nikoli zaznati in jih spraviti v karanteno,” je povedala Logarjeva.
Zato bodo po njeni napovedi vladi predlagali rešitev, ki bo vzdržna tudi na dolgi rok. Za vstop v Slovenijo bi bilo podobno, kot je to poleti veljalo za vstop na Hrvaško, treba bo izpolniti obrazec na spletu. Na osnovi podatkov iz tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje odrejene karantene držijo.

Vprašalnik oz. spletno poizvedbo o času in kraju potovanja bodo morale izpolniti tudi osebe, ki so prebolele covod-19 oz. so cepljene, vendar pa karantena zanje ne bo potrebna.

Podatkov o izvoru in širjenju novih različic koronavirusa po državi Logarjeva za zdaj nima, saj čakajo še na rezultate analiz. Prav tako za zdaj niso razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja teh različic znotraj države. Še vedno gre namreč za posamične primere oz. ne gre za skupke okužb. “Če bi se ti začeli pojavljati, pa bi vsekakor ob tem sprejeli dodatne ukrepe,” je pojasnila. Za zdaj ni govora o tem, da bi se zaradi tega celotno javno življenje v državi ustavilo, pač pa razmišljajo bolj o lokalnih ukrepih, kot denimo trenutno veljajo za obalno-kraško regijo.

Z predstavnikom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je svetovalna skupina razpravljala tudi o vprašanju vrnitve prvih treh letnikov srednjih šol v šolske klopi. Skupina je potrdila predlog ministrstva, da bi se tudi ti vrnili k pouku po modelu C. Tako bi se polovica dijakov vrnila v šolo, druga polovica pa bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. O tem naj bi vlada razpravljala že v sredo in če bo predlog sprejet, se bo začel izvajati prihodnji teden, je napovedala.

Več preberite TUKAJ.