Danes pogreb legendarnega Peleja

Danes bo na pokopališču Memorial Necropole Ecumenica v Sao Paolu pogreb za mnoge najboljšega nogometaša vseh časov Edsona Arantesa do Nascimenta Peleja. Pogrebne slovesnosti so se sicer začele že včeraj ob 10.uri po lokalnem času na stadionu Santosa v Sao Paolu, kjer se je leta 1956 začela njegova kariera. Pelejevo krsto so tja pripeljali sinoči, na sredino igrišča, tako da so se lahko vsi še zadnjič poklonili od njega. Pele je v svoji igralski dobi veljal za najboljšega igralca na svetu. Brazilija je takrat dominirala v svetovnem nogometu, od štirih možnih svetovnih prvenstev v njegovi igralski karieri jih je osvojila kar tri.

 

Pele je igral za Santos iz Sao Paola ter Cosmos iz New Yorka. Za Santos je na 636 uradnih tekmah dal 618 golov, za Cosmos na 64 uradnih tekmah 37. Skupaj z neuradnimi oziroma prijateljskimi tekmami je na 1363 tekmah dal kar 1279 golov, kar pove vse o njegovi veličini. Z reprezentanco Brazilije je trikrat osvojil naslov svetovnega prvaka, leta 1958, 1966 in 1970. Za Brazilijo je na 92-ih tekmah zadel 77-krat.

Pele je svoji zadnji dve tekmi za Brazilijo odigral julija 1971. Najprej proti Avstriji, teden dni kasneje še proti Jugoslaviji. Na tej tekmi sta nastopila tudi dva Slovenca. Za Avstrijo je nastopil Alois-Lojze Jagodič, za Jugoslavijo pa Brane Oblak.

Koroški Slovenec Lojze Jagodič je nastopil na tekmi Brazilija-Avstrija v Sao Paolu, ki se je končala z 1:1. Pele je v 31.minuti dal svoj zadnji gol za Brazilijo, izenačil je Kurt Jara v 51.minuti. To je bil največji nogometni dan v karieri Jagodiča, ki je za reprezentanco Avstrije sicer odigral dve tekmi, nekajkrat je bil rezerva.

To pa ni bilo edino srečanje teh dveh igralcev. Leta 1993 je v Celovcu potekal veteranski turnir državnih reprezentanc ‘Copa Pele’, kjer sta se po dvaindvajsetih letih ponovno srečala. Pele si je takrat turnir, ki je potekal pod njegovim imenom, v živo ogledal.