Bosch in Mahle se ločujeta, vendar čez mejo dela ne bo zmanjkalo

Okoli 15.000 Slovencev dela v sosednji Avstriji, vsaj polovica od teh se jih tja dnevno vozi na delo; tisti, ki ne delajo v obmejnih krajih, čez teden v Avstriji tudi bivajo. Po nekaterih ocenah je tudi okoli 2000 Korošcev, ki delajo preko meje, največ v tovarnah Mahle in Bosch Mahle Turbo Systems (BMTS) v Šmihelu pri Pliberku, večina teh tudi dnevno migrira. Teh 2000 zaposlitev krepko blaži brezposelnost na Koroškem, hkrati pa z višjimi plačami tudi dviguje standard na naši strani, zato bi vsak večji pretres na trgu dela na avstrijskem Koroškem čutili tudi na tej strani Koroške.

Kaj se dogaja v Bosch Mahle Turbo System (BMTS)?

V zadnjem času se je pojavilo kar nekaj zaskrbljenosti in negotovosti glede delovnih mest v Šmihelu pri Pliberku, saj bo v kratkem prišlo do menjave lastništva družbe Bosch Mahle Turbo Systems (BMTS), v kateri proizvajajo turbinske polnilnike za motorje avtomobilov. To družbo sta s skupnimi vlaganji leta 2008 ustanovila Bosch in Mahle, po slabem desetletju pa so se v obeh velikih sistemih odločili, da bodo to skupno naložbo  odprodali. V podjetju je trenutno zaposlenih okoli 700 delavcev, od tega je kakšna polovica delavcev iz Slovenije. Vodstvi skupine Bosch in Mahle sta 23. januarja letos v sporočilu za javnost (http://www.prnewswire.com/news-releases/bosch-and-mahle-plan-sale-of-joint-turbocharger-business-bmts-300394542.html) tudi uradno naznanili, da nameravajo to podjetje na južnem Koroškem prodati.

Strah bi lahko bil upravičen, predvsem zaradi tega, ker bodo v primeru, če bo prišlo do odpuščanja, delo gotovo najprej izgubili Slovenci. Na drugi strani pa je tudi res, da bo vsak nov lastnik želel proizvodnjo le še povečati in doseči večji dobiček, ne pa nižati proizvodnje in zaposlenosti. Razen omenjenega sporočila za javnost, ki pač spada v polje PR, pa drugih informacij razumljivo ni mogoče dobiti. Wolf-Henning Scheider, predsednik uprave Mahle in generalni direktor Skupine MAHLE, je v omenjenem PR-sporočilu tudi poudaril, da BMTS proizvaja dobre izdelke, in da bodo z lahkoto poiskali takšnega kupca, ki bo uspešno širil poslovanje.

Mimogrede, da si osvežimo spomin, s kakšnimi koncerni imamo opravka: letni prihodki skupne Bosch, ki po vsem svetu zaposluje 375.000 delavcev, so dobrih 70 milijard evrov, kar je skoraj dvoletni BDP Slovenije. Mahle, ki v svojih tovarnah po svetu (tudi v Sloveniji) zaposluje 76.000 delavcev, ima letni prihodek 11,5 milijarde evrov; letni proračun Slovenije pa je okoli 9 milijard evrov.

Foto: BMTS

Dela še ne bo zmanjkalo

Vendar poznavalci razmer na avstrijskem Koroškem pravijo, da dela za Slovence še ne bo zmanjkalo. Povpraševanje po različnih kadrih je veliko. Trenutno iščejo medicinske sestre, zdravnike, CNC-operaterje, gostince, električarje, sobarice, kuharje, najrazličnejše monterje, voznike. Res se je končala zimska sezona, in tako so za določen čas ostali brez dela tudi nekateri Slovenci, vendar bo oddih kratek, saj se bo čez slaba dva meseca na avstrijskem Koroškem začela letna sezona, s katero bo spet dovolj možnosti za sezonsko delo. Avstrijska Koroška je turistična dežela, zato kot zanimivost poglejmo, koliko so plačani delavci v hotelih. Hotelski sobarici v hotelu s štirimi zvezdicami delodajalci ponujajo med 8,76 in 9,37 evra bruto na uro, za delo hišnika je hotelir pripravljen plačati več kot 1200 evrov mesečno, receptor, ki pa mora znati dobro nemško, prejme od 1300 do 1500 evrov bruto mesečno. Voznik viličarja je na avstrijskem Koroškem plačan okoli 10 evrov bruto na uro. Seveda pa za zaposlene ob koncu leta čakata še 13. in 14. plača.  

Veliko mladih upokojenk s slovenske strani Koroške pa nudi tudi celodnevno oskrbo za ostarele in nepokretne. Pri tem je plačilo različno, vrti se tudi do 900 evrov na mesec, skupaj s hrano in prenočiščem, le nekaj dni na mesec pa imajo prostih. Za številne družine v Avstriji je to še vedno cenejša oskrba za njihove ostarele svojce kot pa institucionalno varstvo, poleg tega pa svojce obdržijo v družinskem krogu. Avstrijski davkarji te primere težko odkrivajo oziroma zamižijo na eno oko.  

Samo na avstrijskem Koroškem je tačas odprtih vsaj 900 delovnih mest, kar kažejo podatki spletne strani Eures www.kariere.at, ki spremljajo zaposlitvene trende po vsej Avstriji, seveda tudi v deželi Koroški. Druga spletna stran, ki se je poslužujejo številni v Sloveniji, pa je seveda Avstrijski urad za delo (Arbeitsmarktservice Österreich).

Jon Petek