Bo v ravenskem Metalu stavka?

Novica lastnikov in vodstva v družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij), da v letošnjem letu ne bo božičnice, je razburila zaposlene, najbolj glasni so na Ravnah na Koroškem v družbi Metal, saj je slišati, da potekajo celo pogovori o stavki.  Poleg Metala naj bi letos brez božičnice ostali tudi v družbah Sij Ravne Systems, Sij Acroni, Sij SUZ in Sij Elektrode. Le zaposleni v družbi Sij Zip center Ravne na Koroškem, ki je edina uresničila načrtovani gospodarski načrt, se bodo lahko razveselili božičnice oziroma tako imenovane nagrade za poslovno uspešnost, ki bo za njih letos znašala  250 evrov bruto.

Vodstvo Sija pojasnjuje, da je razlog za neizplačilo nagrade ob koncu leta nedoseganje gospodarskega načrta. Sindikalisti se tej razlagi čudijo in dodajajo, da so tudi v bolj kriznih časih železarji dobili nagrado, kot je bilo tudi v letu 2008, tokrat pa ne. In se glasno sprašujejo, ali morebiti vodstvo Sija ni postavilo gospodarski načrt tako visoko ravno zaradi tega, da ga ne bi mogli uresničiti in bi tako imeli razlog za neizplačilo nagrade?

Sicer pa je bilo letošnje leto za ravenske železarje kar pestro, po dolgih letih je prišlo do zamenjave vodstva in v mesecu septembru je vodenje največje koroške jeklarske družbe Sij Metal Ravne prevzel Borut Urnaut, ki je zamenjal  dolgoletnega glavnega direktorja Metala Andreja Gradišnika.

Skupina Sij je v lanskem letu sicer  povečala prihodke od prodaje za 6,3 odstotka in zabeležila 802,8 milijona evrov prihodkov, vendar se je hkrati zmanjšal čisti dobiček kar za 66 odstotkov, to je na 4,9 milijona evrov.

Na letošnje dokončne poslovne rezultate pa bo seveda treba še počakati, dejstvo pa je, da se ključni trgi za železarje ohlajajo in napovedana je umirjena rast  povpraševanja in porabe jekla.

NK