Belokranjec Silvo Grdešič bo od jutri naprej v Črni kuhal za gasilce in vse, ki pomagajo pri sanaciji

Silvo Grdešič, 68-letni univerzitetni dipl.oec. iz Bele Krajine se je odločil, da bo v teh težkih dnevih pomagal gasilcem in vsem ostalim, ki pomagajo pri sanaciji posledic neurja in poplav v Črni na Koroškem. Za vse bo skupaj s svojimi prijatelji brezplačno kuhal obroke za gasilce in prostovoljce. Najprej je želel ostati dva dni, vendar se je potem, ko so mu Belokrajnci izdatno pomagali s hrano in denarnimi sredstvi odločil, da bo ostal v Črni ves teden. Res izjemna gesta, ki je vredna vse pohvale. Pred prihodom v Črno je gospod Grdešič za naš portal povedal naslednje:

 

 

“Celo življenje sem nekako ob profesionalnem delu imel še volonterske dejavnosti. 25 let sem bil predsednik košarkarskega kluba, trener. Vse sem vedno delal brez plačila.

Imam pač možnost pomagati, marsikaj znam narediti, pa zakaj ne bi delal dobro ljudem, ki kaj potrebujejo, če lahko. Imam načelo: vsak dan je treba narediti kaj dobrega, pa čeprav morda tudi zase. In vedno pomagaj, če le lahko.

Zelo se zavedam, kakšna katastrofa se je ljudem na poplavnem področju zgodila. Voda je hudič, če ni pod kontrolo. Ko sem videl, kakšna katastrofa je, sem se takoj odločil, ampak nisem hotel takoj ‘riniti’ gor, ker vem, da je bila totalna zmeda in da lahko več škodiš kot koristiš. Pa še nekaj dobrih prijateljev med gorskimi reševalci imam.

Ker za kakšno hujše fizično delo več nisem, zadnje čase pomagam tako, da skuham kaj tistim, ki zbirajo kakšna sredstva ali kot je to primer v Črni, kjer ljudje fizično težko delajo in jih je treba zato primerno nahraniti.

Najprej sem mislil kupiti za kakšnih 300 eur mesa in kakšna dva dni kuhati kotlovino za prostovoljce. Ko pa sem mojo namero objavil na FB, pa se je vsul plaz dobrodelnosti. Belokranjci in pozneje še od drugje so me začeli klicati, da bi radi kaj donirali. Eni čebulo, krompir, meso, čebulo, pa drugi denar. En gostinec bo skuhal 70 porcij pasulja, drugi mi je dal 100 ‘kriminateljcev’.

Denar mi nosijo na dom, pred vhodna vrata tovarn, ko gredo v službo, pa seveda tudi v gostilne.

Nakupil sem toliko mesa in drugih potrebščin, da bom ostal en teden. Pač dokler vsega ne porabim.

Z mano bodo še Martin Osterman iz Mengša, Vlado Kamenik iz Velenja in Andrej Kač in Marjan Kolbezen iz Črnomlja. V Črni se nam bosta pridružila še Zdenka Štajdohar iz Črne in Zdravka Abram iz Kostanjevice.”