25. Vinska kraljica je postala Ana Protner iz Malečnika

Minister dr. Jože Podgoršek se je včeraj v Radencih udeležil kronanja letošnje že 25. Vinske kraljice Slovenije. Prestol je zasedla Ana Protner, iz Malečnika, ki je za svoje vino kraljice izbrala Renski Rizling, letnik 2019, iz hiše vin Joannes.

 

Za 25. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2022 sta dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Protner.

V svojem nagovoru je minister dr. Jože Podgoršek čestital novi vinski kraljici ter poudaril pomen te funkcije pri promociji slovenskih vin in slovenske gastronomije po svetu. Zahvalil se je tudi nekdanji vinski kraljici Ani Pavlin, ki je funkcijo opravljala dve leti. Lani je namreč epidemija koronavirusa preprečila kronanje nove vinske kraljice. Minister se je dotaknil tudi dobrega sodelovanja ministrstva z vinskim sektorjem. Izpostavil je, da ministrstvo zelo pomaga in bo še naprej podpiralo vinarje na različne načine.

Dr. Podgoršek je v svojem nagovoru poudaril pomen vloge vinske kraljice, ki ne promovirajo samo vino. »Vinske kraljice ne promovirajo samo vina, ampak tudi kulturo pitja, Slovenijo kot turistično privlačno destinacijo, njene prijazne in pridne ljudi ter lepo podeželje«. Ob koncu je še dejal, da naj v tej vlogi izkoristi ta čas, to danost in priložnosti, ki bodo v času njenega mandata. Pri tem pa spomnil na težke trenutke, ki jih preživljajo ljudje v Ukrajini, in izrazil upanje, da bo ta večer prinesel goloba miru, ki ga v tem trenutku zelo potrebujemo.

Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, natančneje iz Malečnika pri Mariboru, v delo z vinom pa je vpeta že od malih nog. V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing – management, na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica.