Rusija napadla Ukrajino, ruska vojska je že prestopila mejo

Danes je Rusija pričela z vojaškim napadom na Ukrajino. Iz več ukrajinskih mest poročajo o močnih eksplozijah, obrambno ministrstvo Ukrajine pa tudi o vojaških in civilnih žrtvah. O napadih poročajo iz mest Kijev, Harkov, Mariupol, Odesa, Kramatorsk, Dnipro. Ljudje so že začeli množično zapuščati ukrajinsko prestolnico Kijev, z avtomobili se odpravljajo na zahod proti mestu Lvov, poroča Reuters. 

 

Iz ukrajinske prestolnice Kijev, pristaniškega mesta na vzhodu Ukrajine Mauripol in frontne linije na vzhodu države poročajo o močnih eksplozijah, navaja francoska tiskovna agencija AFP. Eksplozije so odjeknile, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin napovedal vojaško operacijo v Ukrajini. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je razglasil vojno stanje za vso državo. Ukrajina je popolnoma zaprla svoj zračni prostor. 

Ruski napad na Ukrajino so obsodili številni voditelji. Generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres je pozval ruskega predsednika Putina, naj umakne svoje čete iz Ukrajine: “Predsednik Putin, v imenu človečnosti: Umaknite svoje čete nazaj v Rusijo!” Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je na twitterju zapisala: “Obsojamo rusko neupravičeno agresijo na Ukrajino. Rusija mora umakniti svojo vojsko in spoštovati ozemeljsko integriteto Ukrajine. EU podpira Ukrajino.” Na ruski napad sta se odzvala tudi slovenski premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor. “Skupaj s svojimi zaveznicami v zvezi Nato in Evropski uniji ostro obsojamo rusko vojaško agresijo proti Ukrajini brez primere,” je na twitterju zapisal premier Janša v angleškem jeziku. Tudi predsednik Pahor je na twitterju obsodil rusko agresijo: “Gre za grobo kršitev mednarodnega prava in načela Združenih narodov o mirnem reševanju sporov.”